„Máme pocit, že je to stále horší. Někteří ze stálých návštěvníků k nám přestali chodit, nebo se objevují jen zřídka. Když se jich ptáme, co se stalo, jen pokrčí rameny a řeknou, že v této oblasti mají strach parkovat," řekl Deníku spolumajitel restaurace Moravská chalupa Ivan Pokorný.

Oběťmi vykrádačů aut se stávají nejen naši, ale i zahraniční hosté. „Nedávno vykradli auto Poláků, pak mikrobus Korejců. Cítili jsme se hrozně, byť jsme s tím neměli nic společného," dodal Pokorný s tím, že jeden z Korejců, který dělal průvodce, uměl naštěstí obstojně česky a s policisty se domluvil. „Ještěže tam s nimi byl. Ne že by policisté neuměli anglicky, ale Korejci byli ze všeho v šoku, a kdyby ještě měli něco vyřizovat, tak nevím," uvedl Pokorný, který zdůraznil, že si na neutěšenou situaci stěžují i další podnikatelé, kteří přicházejí o zákazníky.

Ilustrační foto.„Přece se nemůžeme každého hosta ptát, zda je autem, a pokud ano, aby se šel ubezpečit, že v něm nic nenechal," doplnil Pokorný. Za další velký problém pak označil chování nepřizpůsobivých občanů, kteří věhlasné lokalitě dělají ostudu.

„Skupinky mladých lidí postávající před hernou slovně napadají procházející návštěvníky přilehlých kaváren a restaurací. Je to šílené," upozornil Pokorný.

O Stodolní ulici se podle Pokorného stále častěji hovoří také v souvislosti s drogami, rvačkami a různými krádežemi. „V poslední době dochází k nárůstu kriminality," uzavřel Pokorný.

Mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková na dotaz Deníku uvedla, že policisté poznatky o zvyšující se kriminalitě nemají. „Žádný akutní bezpečnostní problém v tuto chvíli neregistrujeme, a žádné speciální opatření proto nechystáme," řekla Holčáková. Tradičně nejrušněji zde bývá během víkendů, kdy je hlášeno nejvíce případů. „Pohybuje se tam zvýšený počet lidí. Je to stejné jako u supermarketů, když lidé vyrazí za nákupy, nebo když je nějaká velká kulturní či sportovní akce a najednou máme na místě tisícovky lidí. S tím je spojena kriminalita," dodala Holčáková, podle které svou roli často sehrává alkohol. Pachatelé si mnohdy jako oběti vybírají opilé hosty. Alkohol se také podepisuje na šarvátkách a rvačkách mezi návštěvníky.

Stodolní ulici a přilehlému okolí věnují pozornost i strážníci. „Při zajišťování veřejného pořádku využíváme i kamerový systém, kterým je monitorováno dění v části této lokality. Výkon služby přizpůsobujeme jednak aktuálním potřebám a jednak požadavkům a podnětům ze strany občanů či úřadů," uvedla mluvčí ostravských strážníků Vladimíra Zychová.

Co se týká vykradených aut, policisté v této souvislosti nabádají k opatrnosti. „Platí zde známé mnohokrát opakované pravidlo nenechávat v autě žádné věci, které by mohly upoutat pozornost zlodějů," uzavřela Holčáková.