Expozice nového muzea v Kopřivnici se zaměří především na nákladní vozy značky Tatra. Před muzeem bude stát legendární vlak Slovenská strela.

„Cílem je vytvoření moderního muzea automobilů Tatra, důstojné expozice Slovenské strely a podpůrného zázemí pro návštěvníky kulturního zařízení. Chceme zlepšit péči o technické památky a zachovat je pro budoucí generace,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro kulturu Lukáš Curylo.

Město slíbilo, že kolem budovy muzea vysadí zeleň a postaví potřebná parkoviště a příjezdové cesty.

Do cvičení se zapojily tři jednotky hasičů.
Hasiči měli cvičný zásah v domově pro seniory

První výběrové řízení na zhotovitele nového muzea muselo vedení Moravskoslezského kraje zrušit, protože nabídky firem byly vyšší než suma, kterou kraj mohl s pomocí evropských fondů zaplatit. V druhém kole se podařilo vyjednat zrušení finančního stropu 124 miliónů korun, který je podmínkou pro přiznání evropských dotací.

Na stanovišti v areálu kopřivnické automobilky začala pracovat těžká technika. Vizualizace odhaluje budoucí podobu nového muzea.Zdroj: MSK

„Nově mohou celkové náklady dosáhnout 172 miliónů korun, z toho téměř 111 miliónů zaplatí Evropská unie,“ uvedl náměstek hejtmana pro finance Jaroslav Kania. Zakázku nakonec dostala firma Morys.

Rostislav Stehlík byl společensky aktivní i ve vysokém věku.
Zemřel válečný veterán Rostislav Stehlík. Bojoval již v šestnácti letech

Nové muzeum vznikne jako pobočka Muzea Novojičínska, příspěvkové organizace Moravskoslezského kraje. Při sestavování expozice se počítá s těsnou spoluprací se stávajícím Technickým muzeem Tatra. Automobilka do nových výstav přidá sbírku unikátních vozidel, pro něž dosud výstavní prostory chyběly.

„Hotovo bychom mohli mít příští rok na podzim. První návštěvníky bychom rádi přivítali v sezóně 2021,“ dodal Jaroslav Kania.

K nehodě došlo v pondělí 22. července kolem páté hodiny ranní u kopřivnické průmyslové zóny.
Policie hledá svědky srážky cyklisty s motorkářem
Vizualizace budoucí podoby areálu v Bílovci.
Bílovec: proměna bývalého koupaliště

Aleš Chromečka