Lyžaři tady mají po zásahu ochránců přírody od roku 2000 utrum; už jen vzpomínají na kilometrovou severní sjezdovku provozovanou padesát zim a považovanou za jednu z nejtěžších v okolí. Ale ostatní sportovci si dělají slovy náčelníka beskydských horských záchranářů Radima Pavlici z Lysé Hory prakticky svou tělocvičnu.

Lysá hora, červenec 2018. Výstup na vrchol Beskyd absolvuje každoročně statisíce turistů.
Fenomén Lysá hora: Návštěvnost extrémně stoupla, říká záchranář horské služby

„Osobák při běhu z Papežova po asfaltce mám pod pětačtyřicet a půl minuty. A na kole jsem to nejrychleji vyšlapal jen o deset minut rychleji,“ říká Edvard Zembinski z Třince. Zdolávání převýšení 704 m na uvedené trase (z opačné strany od Ostravice je to dokonce 914 metrů!) bere za jistou výzvu. Ostatně, tak jako všichni zde se potící sportovci.

Lysou horu lidé preferují i kvůli nabídce pohostinských služeb.
Kuchtí se i obsluhuje v moderním, kyselica, hořká a pivo ale zůstávají

A zaznamenávají opravdu úctyhodné výkony, vždyť při LH24 se po celý den v zimě pendluje nonstop nahoru a dolů. Šerpovský závod zase spočívá ve vynášení bečky nošovického piva do výšky 1323 metrů nad mořem. Naopak, příhodně nazvaná akce Peklo Moravy je 330kilometrová jízda na kole z Frýdku-Místku na Praděd a poté na Lysou horu.

„Peklo mne svým způsobem přivedlo k cyklistice,“ podotýká Martin Karola z Vratimova, jenž si nedávno nahoru vyšlapal cykločasovku 3XTop. Lysou Horu považuje svým způsobem za „rodinnou tradici“ a následuje tím dědu turistu absolvujícího na sto výšlapů ročně. Karolova partnerka ostatně nemívá problém vytlačit tam kočárek s dvojčaty.

Maminky a tátové tímto způsobem vyrážejí na „Lysou“ právě dnes v 10 hodin opět z Krásné Papežova. „S kočárky na vrchol se jde letos po sedmnácté. Beru samozřejmě svou osmiměsíční Terezku v kočárku. Napečeme pro účastníky i odměnu, kočárkové cukroví,“ zve nová pořadatelka podniku Kamila Cermanová z Rožnova pod Radhoštěm.

„Je to jasné Lysá Hora trpí stejným syndromem jako Mont Blanc v evropském nebo Mount Everest ve světovém měřítku. Podobné je to i na Gerlachovském štítě na Slovensku. Lidé jdou tam, kde je to top. Chtějí stoupat co nejvýše,“ tvrdí Libor Uher, jenž organizuje závody B7 a LH24. A nejlepším je zde, podle sportovců, ten úlevný výdech v cíli!

Vrchol Lysé hory s vysílačem
Lysá hora. Královna Moravskoslezských Beskyd láká statisíce turistů ročně