Jiří Drahoš s manželkou Evou dorazil pod ostravskou radniční věž krátce před 17. hodinou, kde se s lidmi decentně pozdravil zvednutou pravicí. Hodinu poté už promlouval do pléna.

„Prezident Zeman není prezident, který může vést tuto republiku kupředu,“ prohlásil v úvodním projevu Jiří Drahoš. „Je to prezident minulosti a já jsem přesvědčen, že tato země potřebuje budoucnost. A stejně tak Moravskoslezský kraj,“ dodal akademik, který má v současnosti podle bookmakerů navrch.

Podporu Jiřímu Drahošovi vyjádřili také Michal Horáček a Marek Hilšer – bratři ve zbrani, jak své protivníky z prvního kola Drahoš nazval. „Pan Drahoš reprezentuje budoucnost a může do naší politiky vnést slušnost,“ nechal se slyšet Hilšer. „Bude-li prezidentem dál Miloš Zeman, srdce českého lidu se léčit nebude. Je důležité, aby Zeman dále prezidentem nebyl,“ pronesl Horáček.

Kandidát na prezidenta ČR Jiří Drahoš se svou manželkou na návštěvě v rodném Jablunkově.
Drahoš začal finální část kampaně v rodném Jablunkově
Kandidát na prezidenta ČR Jiří Drahoš se svou manželkou při návštěvě  Moravskoslezského kraje zavítal i semifinále Ligy mistrů Oceláři Třinec – JYP Jyväskylä.
Jiřího Drahoše při hokejovém zápase v Třinci část publika vypískala

Poté už začaly padat první otázky a názory z asi čtyřsethlavového pléna. „Ještě nikdy jsem u voleb nebyl, protože jsem měl pocit, že je to jen o penězích a přetvářce, ale tentokrát mám poprvé pocit, že to skutečně může být o hodnotách,“ sdělil odhadem pětatřicetiletý muž, který stále zvažuje, zda bude volit Jiřího Drahoše, nebo nikoho.

Drahoš musel čelit také dotazu, který mezi voliči nezazněl poprvé. Tedy proč svolal setkání do omezeného prostoru, kam dorazili povětšinou už jeho rozhodnutí příznivci, a nevyrazil přemlouvat masy na náměstí.

„Není v mých silách objet všechna místa, kde pan Zeman má 51 a více procent. I proto apeluji na vás, abyste tuto vizi nové republiky šířili dál i vy,“ vyzval Drahoš s tím, že debata na náměstí by nyní měla malý efekt.

„Nikdo tady nepochybujeme o tom, že za týden budete naším novým prezidentem,“ řekla další volička, načež se dočkala bouřlivého potlesku. V průběhu večera podporu Jiřímu Drahošovi vyjádřil také primátor Ostravy Tomáš Macura a už v Brně, odkud výprava do Ostravy přicestovala, tak učinil i další poražený kandidát Pavel Fischer.

Miloš Zeman (vlevo) a Jiří Drahoš. Dva kandidáti na prezidenta.
Pětice hejtmanů dá hlas Drahošovi. Ivo Vondrák zatím mlčí