Ubytovat je třeba organizátory, hosty, účinkující, zástupce médií a tisícovky návštěvníků. „Máme tady od každé skupiny někoho, ale s ohledem na bezpečnost nemohu být konkrétní," řekl Deníku ředitel hotelu Imperial Michael Seifert.

CENA KOPÍRUJE POPTÁVKU

Na dny, na něž festival připadá, evidují v hotelu rezervace i na dva roky dopředu. „Každoročně máme plno takříkajíc až po střechu." S touto informací během svátků vyrukovali prakticky všichni hoteliéři v Ostravě.

„Už řadu měsíců máme pro toto období zcela plno. Letos jsme přijímali rezervace prakticky ihned po ukončení minulého ročníku festivalu a tomu odpovídá i cena za ubytování, která kopíruje poptávku," prozradil Petr Frýdl, manažer hotelu Park Inn, kde na polovinu července zvedli cenu ubytování oproti průměru přibližně o dvacet procent. Z minulých let vědí, že se jim to vyplatí.

„V období Colours jsme již několik let pravidelně plní. Je to dáno jednak zvýšeným zájmem o pobyty v Ostravě a jednak naší podporou organizátorovi, pro jehož potřeby je cena velmi ponížená," popsal odlišný přístup manažer hotelu Mercure Vladimír Šic.

Tam se ubytovává zejména firemní klientela během týdne, a proto je zde výrazný nárůst v porovnání s „běžnými" víkendy.

… A DO TOHO TENIS

Ubytovací kapacity přitom nevyčerpali jen zájemci o festival. O to, že v polovině července v Ostravě už prakticky neseženete ubytování, se zasloužil také tenisový daviscupový tým.

Češi sice hrají čtvrtfinále s Francouzi premiérově v třinecké Werk Areně, potřebují však ubytovat velké množství hostů, pro něž hostitelské město nemá dostatek míst.

„Hosty jsme rozprostřeli po třineckých hotelech, ale nemalá část jich bydlí také v ostravském Clarion Congress Hotelu, s nímž máme vynikající dvacetiletou zkušenost. Musíme ubytovat stovky lidí, od rozhodčích přes sběrače míčků, příbuzné nebo třeba fanoušky Radka Štěpánka až po novináře. Ty francouzské jsme dokonce museli umístit až do Polska," uvedl pro Deník tiskový mluvčí daviscupového týmu Karel Tejkal.

VOLNÉ JSOU UŽ JEN KEMPY

Stejná je situace i ve čtyřhvězdičkovém hotelu Jan Maria ve Slezské Ostravě. Podle jeho manažera Radka Doležala je hotel po dobu konání festivalu obsazen vždy minimálně rok dopředu. Byť jen jediné volné místo nemají ani v dalších ubytovacích zařízeních, která Deník kontaktoval, mimo jiné v Penzionu Exotic v Mariánských Horách či Fermata Penzionu ve Slezské Ostravě.

Bez výjimek platí, že po dobu konání festivalu ubytování v Ostravě neseženete. Návštěvníci Colours se ještě mohou ubytovat v kempech, volná místa však už mají jen dva u Slezskoostravského hradu a v areálu Lan-dek Parku. Informace o nich jsou na webu colours.cz.

„Ostrava pro konání takto významného festivalu nabízí skutečně nadstandardní podmínky, a to i díky široké nabídce ubytovacích kapacit v Ostravě a jejím okolí. Jsme rádi, že můžeme být součástí tohoto kolotoče," shrnul Petr Frýdl z hotelu Park Inn.