„Obec svým přístupem zaujala všechny členy poroty. Konkurence je opravdu velká. V obcích na Hlučínsku je vše dokonalé, tradiční, ale Úvalno nabídlo něco inovativního. To, co dělají, je svěží, mladé, chytré, na mne osobně zapůsobil jejich přístup k seniorům i mladým lidem. Obec je umí oslovit, zaujmout, připravuje výjimečné akce,“ sdělil Deníku své postřehy Petr Ondruška, jeden z členů poroty.

Hodnotitelská komise v Hrádku.
V soutěži Vesnice roku mělo Frýdecko-Místecko hned tři želízka v ohni

Porota objela v průběhu pěti květnových dní všech 17 soutěžících obcí našeho kraje.

„Na Hlučínsku jsou jiné podmínky, řada věcí funguje sama o sobě, řekl bych, že uspět zde může i průměrný starosta. Na Krnovsku, Bruntálsku, Osoblažsku to opravdu chce lídra, který aktivizuje místní komunitu,“ uvedl porotce.

Mimořádná událost čeká všechny fanoušky Ivana Mládka v pátek 8. června v Úvalně: vernisáž obrazů a koncert Banjo Bandu.
Do Úvalna přijede Ivan Mládek

Na zážitky z Úvalna porotci hned tak nezapomenou. Starosta je posadil na obecní kola, poté nasedli do takzvaného babince (přívěsu, v němž jezdívaly ženy na pole), prohlédli si novou biotopovou plovárnu s uměleckými artefakty, unikátní prostory místní rychty a fary, zrcadlové a dveřní bludiště, plnili úkoly z letní dobrodružné hry, kterou pro místní děti organizuje starosta se svými přáteli…

„Věřím, že v celostátním kole, kde záleží opravdu na každém detailu, nám Úvalno rozhodně ostudu neudělá,“ uzavřel Ondruška.

O titul se z našeho okresu ucházela ještě Třemešná, Dívčí Hrad a Ryžoviště. Také tyto naše obce se měly čím pochlubit. Účast v soutěži vyžaduje kus práce a je sama o sobě úspěchem.

Nocleh ve stanu při čtrnácti stupních pod nulou a spoustu zábavy si užili táborníci pod úvalenskou rozhlednou.
Sraz otužilých v Úvalně: zimní táboření ve stanu si užili díky mrazům
Dveřní labyrint v úvalně
V Úvalně se buduje další labyrint