Epidemie chřipky obvykle přichází v lednu, loni ji hygienici vyhlásili na začátku února.

"Nejnovější údaje zpracované Státním zdravotním ústavem potvrzují, že probíhá plošná chřipková epidemie na celém území ČR. Cirkuluje převážně vir chřipky typu A," uvedla hlavní hygienička Eva Gottvaldová.

Ilustrační foto
Nedovolte nachlazení, aby se rozvinulo v zápal plic

Hygienici zaznamenali nárůst nemocnosti ve všech věkových skupinách a ve všech krajích. Nejvíc nemocných k počtu obyvatel je v Jihočeském, Plzeňském, Moravskoslezském, Olomouckém a Zlínském kraji.

V Moravskoslezském kraji v pátém kalendářním týdnu vzrostla nemocnost u akutních respiračních infekcí (ARI) na 2100 případů na 100 tisíc obyvatel. Ve srovnání s minulým kalendářním týdnem došlo k nárůstu počtu případů o více než 26 procent.Jak uvedla ředitelka Krajského hygienické stanice Moravskoslezského kraje (KHS) Pavla Svrčinová, počty onemocnění znamenají, že je náš kraj na prahu chřipkové epidemie. Jak vysvětlila, v lidnatějších krajích se za počátek chřipkové epidemie považuje hranice 2,5 až 2,6 tisíce nemocných na 100 tisíc obyvatel.

Milan Baroš.
Případ Baroš uzavřen. Napadení policie vyvrátila, legenda Baníku žádá omluvu

„Nejhorší je situace na Opavsku, kde onemocnělo 3979 osob na 100 tisíc obyvatel. V tomto okrese už epidemie začala. Díky tomu, že v okrese Opava mají příští týden jarní prázdniny, by se ale její šíření mohlo zbrzdit,“ upozornila ředitelka KHS. Nejvyšší specifická nemocnost byla podle zprávy hygieniků zaznamenána ve věkové skupině 0 až 5 let, kde dosáhla 5574 případů na 100 tisíc obyvatel.

„V Moravskoslezském kraji byly v tomto kalendářním týdnu hlášeny tři nové případy chřipky typu A/H3N2 se závažným klinickým průběhem. Jednalo se o tři neočkované muže z okresu Ostrava-město a Frýdek-Místek, jejichž zdravotní stav si vyžádal hospitalizaci na oddělení ARO a JIP,“ uvedli dále hygienikové.

Paní Milada Matoušková, která oslavila 100 let, 27. ledna 2020 v Ostravě.
Stoletá dáma z Ostravy se chystá na Baník! Prozradila i recept na dlouhověkost

V rámci celé republiky byl evidován nárůst respiračních onemocnění virového původu, mezi kterými jasně převládal virus chřipky typu A/H3N2 a A/H1N1pdm. „Virus chřipky typu B je na území České republiky stále méně obvyklý a byl zaznamenán pouze ve 4 případech,“ informovali dále hygienici s tím, že kromě virů chřipky v populaci dále kolují i jiné viry způsobující respirační onemocnění, nejčastěji se jedná o rhinoviry a metapneumoviry. 

Mezinárodní armádní přebor v zimním přírodním víceboji s názvem Winter Survival 2020, 29. ledna 2020 v Karlové Studánce.
OBRAZEM: Závod v Jeseníkách Winter Survival 2020 zná své vítěze