Žena ve svém domě odchovávala jorkšírské teriéry a jejich křížence.

"Kvůli snížení nákladů na chov psů a maximalizaci zisku držela a rozmnožovala psy ve zcela nevyhovujících životních a hygienických podmínkách, bez řádné péče a veterinárního ošetření. Štěňata i dospělé psy pak prodávala přes internet," uvedla policejní mluvčí Tereza Neubauerová.

Ilustrační foto.
Černý pes déle než týden smutně čeká u silnice mezi Krnovem a Branticemi

Během domovní prohlídky loni na podzim policisté zajistili téměř čtyřicet psů ve zbídačeném stavu.

"Všem zvířatům policie zajistila veterinární ošetření, poté je předala spolku zabývajícímu se ochranou týraných zvířat. Ten zajistil umístění psů do dobrých rukou nových majitelů," dodala mluvčí Neubauerová.

Zápach i hluk

Množírnu žena provozovala přesto, že už v předešlých letech byla za toto jednání opakovaně potrestána správním úřadem. Starosta města Milan Rác již dříve uvedl, že problémy s chovatelkou trvaly několik roků.

„Množství psů velmi obtěžovalo sousedy zápachem a hlukem. Paní do domu nikoho nepouštěla,“ sdělil Rác.

Ideální doba pro návštěvu bobří kaskády v řece Lužná je na jaře, když výhled nezakrývá vegetace ani listí stromů.
Povodeň? Bobři na Bruntálsku jsou na ni připraveni lépe než lidé

Opakovaně množírnu kontrolovali pracovníci krajské veterinární správy. Naposledy před policejní razií vyjeli na místo loni v červenci. Chovatelka tehdy ukázala padesát zvířat, jak ale veterináři zjistili, část psů zatajila.

Zdravotní potíže

„Zjistili jsme, že psi jsou chováni v nevhodných podmínkách a nebylo o ně řádně pečováno. Měli zdravotní potíže. Dvakrát jsme proto dávali podnět na obec s rozšířenou působností,“ uvedla loni na podzim Hana Brázdová, vedoucí Odboru ochrany zdraví a pohody zvířat Krajské veterinární správy pro Olomoucký kraj.

Vlk natočený u Bílé Vody na Jesenicku
Vlk u Bílé Vody? Mohlo jít o mladého zvědavce, domnívají se experti

Podle odborníků se jednalo o typickou množírnu psů, kdy majitelka zájemci vybrala pejska, kterého odblešila, vykoupala a načesala, aby za štěně získala požadované tři až čtyři tisíce korun.

Obviněné ženě nyní hrozí až pětiletý trest za mřížemi.

Podívejte se, jak probíhalo testování nádrže Jelení deset dní před povodní. Byla sice vyprojektována jako suchá nádrž bez vody, ale ověřovací napuštění vyzkoušelo její bezpečnost.
Protipovodňová nádrž Jelení na Bruntálsku poprvé zkrotila Kobylí potok