Dítě se narodilo v pondělí 27. května, jak vyplynulo ze vzkazu, které mělo v boxu u sebe. 

Signál o uložení dítěte se rozezněl před 23. hodinou. Zdravotníci pak novorozence z boxu, u kterého se automaticky při vložení dítěte spustí osvětlení a vyhřívání, vyzvedli a vyšetřili. 

Podle křestního jména zdravotní sestry, která dítě z boxu vyjmula, dostala holčička jméno Milada. 

Vše nasvědčuje tomu, že o dítě bylo bezprostředně po porodu dobře postaráno. Bylo umyté, ošetřené, mělo dobře ustřihnutou pupeční šňůru a bylo oblečené. 

Babybox je v Havířově od roku 2014. Pondělní novorozenec je prvním odloženým dítětem. Lékaři havířovské nemocnice přitom byli dříve proti zřízení babyboxu. I přes jejich nesouhlas bylo zařízení nakonec přece jen instalováno. 

Babybox - ilustrační foto
Babybox v havířovské nemocnici? Lékaři jsou proti

Pokud se neprokáže, že by mu bylo ublíženo, nebude nikdo po matce pátrat. Policisté by se o dítě a jeho rodiče začali zajímat až ve chvíli, kdy by se na ně obrátili lékaři. 

Anonymita je jedním ze základním principů babyboxů. Jsou sice umísťovány u nemocnic, aby byla zaručeno rychlé vyzvednutí zdravotníky, přístup k nim ale nesnímají žádné kamery. 

Matky, které se z nejrůznějších důvodů rozhodnou svého dítěte vzdát, mají možnost tak učinit legálně a tak, aby dítě netrpělo, či dokonce, aby ho matka nebo někdo jiný zbavil života. 

Právě v Havířově má policie jeden neobjasněný případ vraždy novorozence, který byl nalezen 26. července 1999 v kontejneru na odpad. O rok starší je jiný neobjasněný případ z Orlové, kde bylo mrtvé dítě nalezeno rovněž v kontejneru. 

Samotná matka však má stále možnost své rozhodnutí vzít zpět a o dítě se ještě přihlásit. Stalo se tak už dříve jedné matce z Havířova, která své dítě v roce 2009 odložila v babyboxu v Ostravě a následně o vrácení dítěte rozhodl soud. 

Ilustrační foto.
Matka odložené holčičky o dcerku přijít nechce
Aneta Tokarčíková se svou dcerou Barborkou
Barborka z babyboxu už je doma u své matky

Jak informoval zakladatel babyboxů v České republice Ludvík Hess, havířovská Milada je v pořadí 189. zachráněným dítětem.

"Havířovský babybox si počkal na své první děťátko skoro pět let. Je to holčička, která se narodila v 18 hodin, jak její dárce připsal na lísteček. Oblečená je zřejmě po starším sourozenci - pruhovaná čepička a tričko, bílé tepláky s fialovými ponožkami. Tak trochu jako eskymák. Sestřička Milada měla jednoznačně radost a ujistila mě, že děťátko je na první pohled zdravotně v pořádku. Mám dva důvody, abych holčičku pojmenoval Milada - po sestřičce, která ji vyjmula z babyboxu a po mamince Šimona Blably, dvorního spolkového grafika, autora loga a webových stránek. Kdyby si holčička počkala tři dny, vstoupila by do života ve výroční den otevření prvního babyboxu 1. června 2005. Skóre holky versus kluci upravila na 107:81! Ať žije Milada! Ať žijí Milady všechny tři!" napsal Hess na internetu. 

Deník v minulosti na téma babyboxů nechal čtenáře hlasovat v anketách. Většina se vždy vyjadřovala pro jejich zřizování a jen menšina byla proti. 

K otázce, jestli by vrátili odložené dítě zpět matce odpověděli čtenáři takto:
Ano, u matky je dětem vždy nejlépe - 5
Záleželo by na tom, jak by se matka chovala - 78
Ne, pokud už se jednou dítěte vzdala, nemá na něj nárok - 25

Přečtěte si názory čtenářů u příspěvku na Facebooku a připojte i svůj

V pořadí již sedmý babybox v Moravskoslezském kraji, druhý v okrese Karviná a celkem třiašedesátý v České republice byl v úterý slavnostně uveden do provozu v havířovské nemocnici s poliklinikou.
V Havířově mají nový babybox