Jak už Deník informoval, havířovská místní organizace ANO v současné době žije v nejistotě, zda má či nemá předsedu. Dosavadní předseda Ivan Bureš, který je současně hospodářským náměstkem primátora, sice v hlasování svůj post obhájil, někteří členové však volbu zpochybnili a nechali ji přezkoumat u stranické rozhodčí a smírčí komise. Burešovi mezitím vypršel mandát předsedy, který je stanovami omezen na dva roky.

Čtěte o tom v článku: Havířovské ANO se zmítá v problémech

Problémů se však v havířovském ANO objevilo více. Podle informací Deníku padají i trestní oznámení. Situace graduje natolik, že někteří členové hnutí opouštějí. Z desetičlenného klubu zastupitelů ANO mají společně s Burešem odejít ještě další členové. Své stanovisko k situaci a rozhodnutí opustit stranu však zatím oficiálně nepotvrdili.

Nová koalice

Vyhrocený stav trvá už delší dobu. Právě proto už několik dnů ve městě probíhají jednání o vytvoření nové koalice, kterou by měli vytvořit komunisté se sociálními demokraty. KSČM má 13 zastupitelů, ČSSD 15, proto k nadpoloviční většině v 43členném zastupitelstvu nepotřebují žádného dalšího partnera. 

Řeší se kauza MRA

Jak Deník průběžně informuje, ve městě je stále živá kauza Městské realitní agentury. Právě kvůli ní po volbách na konci roku 2014 nevzešla očekávaná koalice KSČM a ČSSD. Na popud nového jednatele MRA Róberta Masaroviče (ANO) byl vypracován forenzní audit za období bývalého vedení v letech 2012 až 2014. Hospodaření městské firmy, a to bez časového omezení, tedy včetně doby za současného vedení, teď vyšetřuje krajská kriminálka. Krajský státní zástupce Deníku v úterý potvrdil, že prověřování zatím pokračuje a nikdo nebyl obviněn. 

V kauze jde o především podezření na zadávání zakázek bez výběrových řízení a jen úzkému okruhu dodavatelů, kteří si navíc podle vypracovaného auditu šli na ruku. Bývalý náměstek ředitele MRA a následně náměstek primátora Pavol Jantoš (ČSSD) sice tvrdí, že nepochybil, ale před několika týdny rezignoval na post zastupitele.

I na základě této kauzy je koalice mezi KSČM a ČSSD možná jen za podmínky, kdy někteří lidé z bývalého vedení, kteří jsou i v současném zastupitelstvu, nebudou nominováni na obsazení vlivných funkcí ve vedení města a městských firmách. 

Vše o MRA Havířov čtěte v tématu ZDE