Zatímco rolba na údržbu sjezdovek je co nejširší a jezdí jen po rovných plochách, rolba pro běžecké lyžování jezdí náročným terénem, kde co chvíli pod sněhem číhá kámen nebo pařez. „Rolby pro běžkaře mají podstatně kratší životnost. Ta naše nám dobře sloužila 13 zimních sezon, ale protože v terénu dostává strašně zabrat, už nám rostou náklady na údržbu. Aby byla v provozuschopném stavu, co chvíli musíme řešit nějaký problém. My musíme udržovat 80 kilometrů, ale nějakému zájemci, který nemá tolik tras nebo tak náročný terén, ještě může dobře posloužit,“ uvedl starosta Malé Morávky Ondřej Holub s tím, že z prodeje staré rolby chce obec dofinancovat spoluúčast na pořízení nové. Ta stojí 4,16 milionu korun, a dotace pokryla jen polovinu.

Kraj finančně podporuje údržbu mnoha běžkařských tras. Obec Malá Morávka je v kraji pouze jedním z žadatelů, ale zato tím nejdůležitějším: má totiž v péči nejdelší trasy. „Naše trasy většinou začínají v Karlově pod Pradědem v nadmořské výšce 750 metrů, a končí ve výškách přes tisíc metrů. Vrcholové lokality nad Alfrédkou, Ztracené kameny i místa nad Ostružnou mají zaručený dostatek sněhu. To znamená, že s úpravou běžeckých stop brzy začínáme a pozdě končíme, a naše rolba se nezastaví,“ doplnil starosta Holub.

Na údržbu běžkařských tras kromě kraje a obce přispívají i sponzoři. „Mezi běžkaři jsou i bohatí lidé, třeba podnikatelé a majitelé firem, takže o sponzory na běžný provoz není nouze. Něco jiného je ale nákup nové rolby, tak velkou jednorázovou investici bychom bez dotace sami nezvládli. Obec najímá na zimu dva zaměstnance. Inženýr Hartman to zastřešuje organizačně. Řidič rolby je nadšený běžkař pan Hadamčík, který tomu rozumí jako sportovec i jako rolbař,“ vysvětlil starosta, jak funguje podpora běžeckého lyžování, které je v Jeseníkách na vzestupu.

Běžkařské trasy Malé Morávky

Většina tras, které udržuje obec Malá Morávka, vychází z Karlova pod Pradědem. Ta nejznámější vede na Mravencovku, kde je rozcestí. Z něj lze pokračovat do Nové Vsi k rozhledně Nad Moravicí, do Staré Vsi, nebo na Alfrédku. Z Alfrédky mohou běžkaři pokračovat na Ztracené kameny a Zelené kameny, nebo až na Skřítek.

Ze všech tras je ale nejkrásnější okruh, který vede v nadmořské výšce 1000 metrů kolem vrcholu hory Ostružné. Vede po vrstevnici, takže je nenáročný, má vždycky dost sněhu a nabízí fantastické výhledy. Na opačnou stranu se můžou běžkaři vydat z Karlova Kapitánskou cestou na sedačkovou lanovku v Kopřivné a na Hvězdu.

Dlouhé Stráně - ilustrační foto
Exkurze na Dlouhé stráně budou pokračovat i v zimě