Oproti původnímu plánu programu bude mít dnešní návštěva prezidenta České republiky Miloše Zemana na Novojičínsku menší časový posun.

Dnešní program:cca 10 hodin - Ostrava - Vysoká škola podnikání, a. s. 
11 hodin - Hyundai Nošovice
12 hodin - Tatra Kopřivnice
13 hodin - Kopřivnice, setkání s obyvateli
14 hodin - Fulnek, setkání s obyvateli


Do Kopřivnice přijede prezidentská kolona kolem poledne, ve 12.10 hodin by měla dorazit do areálu společnosti Tatra. Tam bude prezident Zeman asi 45 minut, poté vyrazí autokolona ke Kulturnímu domu Kopřivnice, kam by měla dorazit na setkání s obyvateli a zástupci města ve 13 hodin. Po úvodním slovu starosty Kopřivnice Josefa Jalůvky a pozdravů hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslava Nováka a prezidenta Miloše Zemana bude prostor na krátkou diskuzi s obyvateli.

Prezident se pak podepíše do pamětní knihy města, dekoruje prapor Kopřivnice stuhou prezidenta republiky a převezme dar.

„Dostane takový model automobilu Prezident s plnou nádrží – je tam asi jedno nebo dvě deci slivovice v placatce," prozradil Josef Jalůvka.

Ve 13.40 hodin se Miloš Zeman se rozloučí s Kopřivnicí a vyrazí směrem na Fulnek.

Do Fulneku by měla prezidentská kolona dorazit kolem 14. hodiny. Ve 14 hodin začne na náměstí J. A. Komenského doprovodný program a setkání s obyvateli a návštěvníky Fulneku na náměstí J. A. Komenského se uskuteční ve 14.20 hodin. Právě tehdy nastane okamžik, kdy prezidenta Miloše Zemana přivítá Terezka, princezna z Fulneku.

Právě tak se jmenuje knížka, kterou napsal fulnecký rodák Milan Barbořík a díky které ve Fulneku zvolili již podruhé dívku, která po celý rok bude znázorňovat Terezku. Až do příštího června jí bude jedenáctiletá Marie Bělošová. Z jejích rukou by měl Miloš zeman také převzít knížku o princezně Terezce.

„Jako oficiální dárek chceme panu prezidentovi předat knihu Fulnecko a nějaký drobný dárek," sdělila fulnecká starostka Jana Mocová. Také ve Fulneku prezident dekoruje prapor „prezidentskou stuhou" a přidá svůj podpis do pamětní knihy města. Zhruba po čtyřiceti minutách by setkání s obyvateli a návštěvníky Fulneku mělo skončit. Následovat by měla tisková konference v zasedací síni fulnecké radnice, ta ale nebude pro širokou veřejnost. (ipa)