Po vandalských útocích na sochy Koněva a Churchila zveřejnil server novinky.cz tuzemské osobností, jimž se v minulosti vztyčovaly sochy, ale dnešním pohledem lze na nich najít „vady“.

V článku nazvaném „Znesvěcování soch? Nikdo není bez hříchu. Které sochy jsou v Česku na ráně?“ autoři zveřejnili desítku osobností, jejichž sochy jsou podle nich dnešním pohledem kontroverzní a tudíž „na ráně“.

František Kuba.
Poznámka Fidela Kuby - Prodaná smetana

Kromě osobností vzdálené historie jako Karel IV, sv. Václav nebo Jan Žižka zařadili na seznam potenciálně ohrožených soch také Boženu Němcovou nebo Bedřicha Smetanu.

ČERNÝ FLEK PŘES OBLIČEJ AŽ DO KALHOT

Krátce po zveřejnění seznamu měla krnovská socha Bedřicha Smetany přes obličej černý flek. Déšť ho naštěstí smyl. Pachatelem vandalského útoku na Bedřicha Smetanu byl bobuložravý pták. Nebo kuna?

Čtenáři upozornili krnovskou redakci Deníku na vandalské zneuctění sochy Bedřicha Smetany 8. července. Vzhledem k tomu, že shodou okolností lokalitu Smetanových sadů právě dokumentoval pro potřeby architektonické soutěže majitel dronu Adam Ehl, jsou k dispozici kvalitní fotografie tmavé skvrny.

Ilustrační foto.
Srnka nerespektovala zákaz vstupu do areálu nemocnice

Deník požádal o komentář fotografií Českou společnost ornitologickou. „Ten flek je určitě od ptáka, který se živí tmavými bobulemi a vším možným. Tipujeme holuba hřivnáče, ale možností je samozřejmě více,“ uvedla Eva Pleskotová z České společnosti ornitologické.

Podle ní podobné „vandalství“ často mají na svědomí ptáci, kteří se živí bobulemi černého bezu, ale ten letos ještě nedozrál, takže asi půjde o jiný druh bobulí obsahujících intenzivní barvivo. Smetanovy sady jsou místem častého výskytu i hnízdění holubů hřivnáčů.

BARVIVO Z BORŮVKY? VIŠNĚ? ČERNÝ BEZ?

Také Martin Bodešínský z krnovského Střediska ekologické výchovy SEV je přesvědčený, že pachatelem vandalského útoku na Bedřicha Smetanu není člověk, ale pták s obarveným trusem.

„Obdobně je v Krnově znečištěna například dlažba v zahradě Flemmichovy vily a některá další místa po městě. Nejsem schopen určit ani zdroj zabarvení, ani ptáka, ale jedná se pravděpodobně o některého zástupce bobuložravých, jako je třeba špaček. Než sedl na sochu, krmil se na tmavě fialových bobulích. To mohly být jak keříkové borůvky, tak různé višně, bezy, nebo okrasné parkové keře typu ptačí zob,“ komentoval fotografii zneváženého Bedřicha Smetany Martin Bodešínský.

CO KDYŽ JE VANDALEM KUNA SKANÍ?

Zní to logicky, že trus na Smetanově obličeji nemohl zanechat nikdo jiný než pták. Někteří odborníci ale pochybují, zda to na Smetanově hlavě je opravdu ptačí exkrement.

Vojáci 71. mechanizovaného praporu Hranice si na Libavé vyzkoušeli nové taktické bojové simulátory.
Vojáci na Libavé poprvé vyzkoušeli nové soubojové lasery

„Podle názoru kolegy jde s největší pravděpodobností o trus kuny skalní,“ komentoval fotografii Martin Mandák ze Slezské ornitologické společnosti.

Faktem je, že všežravé kuny skalní se nevyhýbají ani rostlinné potravě a barvícím bobulím, a navíc se na městské prostředí skvěle adaptovaly. Nemají zde přirozené predátory a nabídka potravy je široká. Kuna ráda šplhá po skalách, po střechách i po stromech, tak proč by nemohla vylézt na temeno Bedřicha Smetany a vykonat tam svou potřebu?