„Největší nápor očekáváme v polovině prosince, kdy budou lidé objednávat poslední dárky,“ konstatoval Vitík. Datum, do kdy bude třeba odevzdat na přepážku balík, aby pošta garantovala, že bude pod vánočním stromečkem včas, zatím společnost neuvedla.

Česká pošta. Ilustrační foto
Pošťáků by do šesti let mělo být o čtvrtinu méně. Pošta ale slibuje lepší služby

Odborníci doporučují, aby lidé se zasíláním balíků neotáleli a dárky svým blízkým poslali již v první polovině prosince. Zejména v tom případě, že je budou nakupovat přes e-shopy. „Pokud chcete mít dárky nakoupené online včas pod stromečkem, nakupujte ideálně nejpozději 15. prosince. Poté už může být s doručením problém a přepravci samotní nemusí doručení do Vánoc garantovat,“ míní Martin Jareš ze společnosti Foxdeli specializované na doručování těchto zásilek.

Lepší služby

Právě v tomto období s největším náporem počítá i vedení pošty. „Vánoční provoz posilujeme jak brigádníky, tak zaměstnanci z administrativy, kteří chodí vypomáhat kolegům do provozu, ale i inovacemi, které zvyšují zákaznický standard,“ konstatoval Vitík.

Komunikátor na pobočce pošty v pražských Kobylisích
Na poštách bude lépe slyšet. Komunikátory pomohou nedoslýchavým i seniorům

Jedná se třeba o možnost platit u balíkových doručovatelů kartou, aby klient nemusel mít připravenou hotovost. Zákazníci mohou také dostat mobilní kontakt přímo na konkrétní doručovatele. „Mohou se tak s nimi domluvit na detailech předání své zásilky,“ slibuje Vitík.

Jen šest čísel stačí 

Pošta se snaží zásilky urychlit například tím, že si je adresáti mohou vyzvednout na speciálních přepážkách – Balíkovnách. Nyní jich je po celém Česku na 370 a lidé si z nich odnášejí více než polovinu balíků, jež jsou na poštách uloženy. Čas mohou navíc ušetřit také tím, že využijí službu vyzvednutí na kód. Pro zásilku tak nemusí přijít osobně a se svými doklady, může je zastoupit kdokoli jiný, komu prozradí šestimístný kód k zásilce. „Vyzvednutí balíků pomocí kódů se velmi osvědčilo, průměrná doba výdeje je 2:41 minuty,“ pochvaluje si Vitík.

Ilustrační snímek
Poštu čeká změna pravidel. Balíky ze zahraničí zlevní

Zákazníkům vstříc vycházejí také obchodníci. Například společnost Alza letos před Vánoci zákazníkům nabídne dvě stovky svých AlzaBoxů, v nichž si lidé mohou sami vyzvednout objednané zboží. Oproti loňskému roku tak jejich počet zdvojnásobí. Pro své nákupy do nich nově budou moci zajít například v pražském Hloubětíně či Libuši, ale také třeba v Klatovech, Kroměříži, Pelhřimově nebo Jičíně. Společnost Zásilkovna svým zákazníkům nabízí dokonce přes 3700 výdejních míst.