K vánočním svátkům neodmyslitelně patří cukroví, bramborový salát nebo třeba punč a kapr. Jak ale dokazují ostravské minipivovary, dobroty nemusí být jen u štědrovečerní večeře nebo na vánočních trzích, ale třeba i ve vaší oblíbené hospůdce.

Například v restauraci Zámek Zábřeh, která vyrábí vlastní pivo Pikard, si už teď mohou návštěvníci dopřát mikulášské pivo s medem a čokoládou. Tato polotmavá dvanáctka bude na nápojovém lístku ještě čtrnáct dní, pak ji vystřídá vánoční speciál.

„Týden před Vánocemi začneme čepovat polotmavou třináctku s kaštanovou příchutí. Poprvé jsme ji začali vařit vloni a měla velký úspěch, tak z toho chceme udělat takovou sváteční tradici," popisuje Radovan Koudelka, manažer Zámku Zábřeh Ostrava. Dodává, že jsou prvním pivovarem, který extrakt kaštanů použil.

„Navařili jsme zhruba tisíc litrů a doufáme, že nám várka vydrží až do Silvestra. Uvažovali jsme o tradičnějších vánočních příchutích a vůních, jako je skořice nebo badyán, ale ty jsou na pivo příliš aromatické a výrazné," doplnil Koudelka.

Ořechy a chilli

Rovnou tři vánoční speciály připravuje i minipivovar Qásek, který je součástí oblíbené ostravské hospůdky Hobit.

„Nabídneme ořechovou černou třináctku Blackdog, pak pivo Firedog s chutí chilli, to je také třinácka, a nakonec dvanáctku s příchutí černého bezu. Na čepu budou všechny speciály od 17. prosince a v nabídce je budeme mít celý týden," vyjmenoval majitel minipivovaru a hospody Jiří Čtverka.

Vanilka a medovina

Sládek bez vlastního pivovaru Marek Pietoň, který si vaří pivo Franc v hlučínském pivovaru, má vánočních piv hned několik. „Hlavní specialitou je vanilkové pivo. Mají ho rády hlavně ženy, protože je jemné a zhruba na úrovni desítky. Navařeno mám necelých pět set litrů a vyzkoušet si jej mohou lidé například o víkendu v hospůdce U Kohouta v Ostravě-Bobrovníkách," vysvětlil Pietoň. Milovníci těžších a tmavých piv si u něj také přijdou na své.

„Mám i speciály, které jsou vařené s kvalitním portským vínem a medovinou. Jsou sice silnější, nicméně také svým aromatem navozují vánoční náladu," doplnil sládek s tím, že jeho piva si mohou lidé objednat na internetových stránkách www.pivofranc.cz.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

Nové pivo z Radegastu je tmavé a hořké

Jak zaujmout ostravské pivaře? Sládci místních minipivovarů mají jasno

Minipivovary kvetou. U nás pivaři preferují hlavně hořkou a plnou chuť