Hned v úvodu zasedání zazněla informace, že se den před zasedáním zastupitelstva vzdal mandátu Jan Křivonožka, jenž kandidoval za sdružení Fulnečáci-společně pro Fulnek. „Nepodařilo se mi za celou dobu od voleb do zasedání zastupitelstva dohodnout setkání s ostatními zastupiteli ze stran Fulnek pro lidi, ČSSD ani KDU-ČSL, se kterými bychom mohli diskutovat o svých vizích a programech. Veškeré návrhy pro schůzku byly odmítnuty s odůvodněním, že pro setkání není žádný smysl a není se o čem bavit, neboť koaliční dohoda již byla uzavřena,“ uvedl v rezignačním dopisu Jan Křivonožka s tím, že zřejmě nemá vhodné schopnosti vyjednávat, a proto místo v zastupitelstvu přenechá náhradníkům.

Ustavující zasedání zastupitelstva v Novém Jičíně 24. října 2022.
Rušné zastupitelstvo Nový Jičín: vzduchem létaly výkřiky o volebních podvodech

Jako náhradník za něj nastoupil právě Petr Ertelt, jenž od voličů ve volbách mandát zastupitele nezískal. Ještě než došlo na volbu členů vedení města, Petr Ertelt se pustil do čtení dopisu, ve kterém nešetřil kritikou na adresu bývalé starostky Radky Krištofové (Fulnek pro lidi), která v tu chvíli byla zřejmou kandidátkou na starostovský post. V závěru svého projevu se Petr Ertelt také zmínil o možnosti tajné volby. „Tento způsob volby dá některým zastupitelům možnost nemít strach z případných perzekucí ze strany vedoucích představitelů svých stran,“ uvedl mimo jiné Petr Ertelt. Pro návrh Petra Ertelta, aby se o starostovi, místostarostovi a radních hlasovalo tajně, byli jen dva z patnácti členů zastupitelstva – návrh tak neprošel.

Obchody a provozovny v Novém Jičíně. Říjen 2022.
VIDEO: Obchody v Novém Jičíně, některé drží desetiletí, jsou tu i nové trendy

Radka Krištofová poté byla skutečně navržená jako jediná kandidátka na post starostky města. Hlasovalo pro ni jedenáct zastupitelů, tudíž i tři, kteří seděli na straně opozice. Místostarostou zastupitelé zvolili Františka Schindlera (Fulnek pro lidi), pětičlennou radu města doplnili Václav Lipinský, Václav Jakubík (oba KDU-ČSL) a Radek Jaborský (Fulnek pro lidi).Sdružení Fulnek pro lidi získalo v patnáctičlenném zastupitelstvu šest mandátů, Radka Krištofová a František Schindler již byli společně ve funkcích starostky a místostarosty ve volebním období 2014 – 2018. Radka Krištofová byla zvolena starostkou také v následujícím volebním období, ale 27. ledna 2020 ji zastupitelé nečekaně odvolali z funkce přímo na zasedání zastupitelstva.

Staronová starostka Fulneku Radka Krištofová do svého zvolení působila jako tajemnice Městského úřadu Frenštát pod Radhoštěm. „Bude to jako v každém jiném zaměstnání. Pro výkon funkce starostky jsem z této pozice uvolněná,“ řekla Radka Krištofová.