Podrobnější informace včetně počtů nakažených ale podle něj podléhají utajení. Mluvčí ostravské krajské hygieny Aleš Kotrla řekl televizi, že v neděli bylo ve věznici evidováno 135 nakažených. Ve věznici si v současné době odpykává trest 809 vězňů.

Hejtman se po dnešním jednání krizového štábu nechtěl k situaci ve Věznici Heřmanice vyjadřovat. Potvrdil jenom, že má informace, že se tam nákaza covidem-19 objevila. "Samozřejmě máme nějaké informace, je to pravda. Nicméně jsem byl požádán, abychom tyto věci nezveřejňovali z hlediska počtu lidí. Je to pod nějakým stavem utajení, nejsem schopen říct jakém," uvedl Vondrák.

Věznice Heřmanice. Ilustrační foto.
Deník proti fake news: Vězni uvěřili covidovým hoaxům. V Ostravě nepropouští

"V souvislosti s vězeňským zařízením Věznice Heřmanice bylo k 15. listopadu evidováno nebo nahlášeno 135 pozitivně testovaných osob na onemocnění covid-19," řekl televizi mluvčí Krajské hygienické stanice Ostrava Aleš Kotrla.

Podle televize je situace ve věznici vážná. "Na jednom z oddělení jsou až na tři vězně pozitivní všichni. Teprve další výsledky testování ukážou, kolik je vlastně celkově nemocných. Naštěstí je velká většina případů bezpříznakových a nebo s lehkým průběhem," uvedla televize na svém webu.

Koronavirus se podle Polaru v zařízení začal šířit v minulých dnech. O víkendu proto odběrové týmy armády a hasičů podle televize provedly testy na některých odděleních. V sobotu otestovali 175 vězňů a v neděli dalších 125. V pondělí ráno byly podle televize k dispozici výsledky ze soboty a téměř 80 procent výsledků bylo pozitivních.

Hejtman kraje Ivo Vondrák.
Covid v MS kraji je na ústupu. Hejtman  Vondrák: Testujeme nejvíce v zemi

Mluvčí vězeňské služby Petra Kučerová televizi sdělila celkové údaje za Českou republiku. Z 20.000 tisíc vězňů je podle ní nakažených 336. "S ohledem na situaci jsme ještě zvýšili už přijatá protiepidemická opatření. V našich nemocnicích vymísťujeme na covid odděleních lůžka na případné těžké průběhy onemocnění," řekla.

Vězňům se podle TV Polar zdají opatření nedostatečná. Na pokojích jsou často po sedmi, k dispozici mají jednu roušku a stěžují si i na nedostatečnou lékařskou péči. Například paralen si podle televize údajně shánějí načerno mezi sebou.

Věznice Heřmanice, únor 2013. Ilustrační foto.
S covidem bojují také věznice. Nakaženi jsou tam vězni i dozorci