„Volal jsem s ředitelem Motola, se šéfem VZP i pojišťovny ministerstva vnitra a mám pro vás skvělou zprávu. Pro tyto tři děti, to znamená Maxík, Oliverek a Adámek, nakonec lék pojišťovny zaplatí. A následně, když bude registrace od Evropské unie, tak doufejme, a jsem o tom přesvědčen, ty další děti taky ten lék dostanou," informuje předseda české vlády Andrej Babiš.

Vstupní budova do ZOO Ostrava, 27. dubna 2020 v Ostravě.
ZOO Ostrava otevírá v úterý, roušky sebou, odstupy dva metry a neshlukovat se

Oficiálně to však přinejmenším rodina Olíka potvrzeno nijak nemá. „Veškeré informace jsou takové, jaké uvedl pan premiér. Jsou pro nás všechny samozřejmě novinkou,“ konstatují Radka Hoferová a Bohumil Kovalský. Ti mají pro chlapce trpícího spinální muskulární atrofií (SMA) vybráno zatím přes sedmačtyřicet milionů. Z celkem potřebných více než dvaapadesáti…

Archeologové prohledávají proluku v centru Ostravy kde má vyrůst nový dům - Nové Lauby, duben 2020.
PODÍVEJTE SE: Archeologové v centru Ostravy zachraňují minulost

„Jsme v plném spojení s MUDr. Janou Haberlovou z nemocnice Motol v Praze, kde zjišťují postup, jaký bude následovat. Lékařka totiž čeká na vyjádření zdravotní pojišťovny v této věci. Prozatím nemáme žádnou jistotou, zda pojišťovna Oliverkovi léčbu uhradí,“ vysvětlují rodiče. Netuší také, jestli Zolgensmu – která je zapotřebí objednat a aplikovat co nejdříve – zaplatí stát kompletně nebo jen dodá chybějící část peněz.

„Chceme všechny ujistit, že ať nakonec zůstane jakkoli vysoký obnos, tak budou všechny použity s našim nejčistším svědomím, na dobré účely, tak jak jsme uváděli od začátku sbírky,“ vzkazují ze Sedlnice. Část peněz chce Olíkova máma s tátou využít mj. na vybudování genové lékárny, o níž se v souvislosti se SMA zmiňuje ostatně i premiér.

„Tato lékárna je pro další děti do budoucna velmi důležitá, aby po zjištění diagnózy probíhaly aplikace genové léčby co nejrychleji,“ dodávají.

Outlet Aréna Moravia
Prošli a splňují. Ostravská Outlet Arena Moravia v pondělí otevírá