Vesnický charakter, méně než 6200 obyvatel, malebnost a vize do budoucnosti. Takové podmínky musí splňovat kandidáti soutěže Vesnice roku 2013, do které se už od roku 1995 hlásí desítky obcí z celé České republiky.

Loňským vítězem byla jihočeská obec Řepice. Z vesnic v okolí Ostravy se vysoko neumístila žádná, a i letos to zatím vypadá, že krajskému městu bude chybět reprezentant.

Možná příští rok

„Naposledy jsme se soutěže zúčastnili v roce 2001, vyhráli jsme tehdy dokonce krajské kolo. Necháváme si ale časový odstup, abychom stihli dokončit všechny rozjeté projekty, a mohli tak lépe představit vizi obce. Přihlásíme se tedy nejdříve až příští rok," řekl Deníku starosta Staré Vsi nad Ondřejnicí Dalibor Dvořák, který dokonce jednu dobu zasedal v hodnotící komisi soutěže.

„Možná právě proto mám přísné zásady a chci, abychom byli co nejvíce konkurenceschopní," dodal starosta.

S účastí to vidí bledě například i starostové Horní Lhoty nebo Vřesiny. Problémem je nedostatek financí v obcích a jiné události, které mají podle nich vyšší prioritu. „I kdybychom měli dostatek prostředků, nemyslím si, že bychom měli šanci uspět, je spousta lepších favoritů na titul Vesnice roku," vysvětlil starosta Horní Lhoty Jaroslav Berger. Dodal, že ke vstupu do soutěže jsou nutné finance, kterých obec nemá nazbyt.

„Nemůžeme tak realizovat plánované záměry. Navíc v Horní Lhotě máme chatoviště, které taky moc na prestiži nepřidá, spíše naopak," upřesnil starosta Berger.

Účast v soutěži v tuto chvíli zvažují zatím jenom Klimkovice. Bude záležet, jestli do uzávěrky, která je 30. dubna, stihnou podat přihlášku.

Webové stránky Klímkovic

„Zatím jsme studovali jen přihlašovací podmínky, jestli se můžeme vůbec přihlásit, a vypadá to, že by s tím neměl být problém. Akorát zvažujeme, jestli se o titul v této prestižní soutěži pokusit ještě letos, nebo až příští rok. Máme totiž rozdělané některé projekty, jako například nízkoemisní zóny a elektromobily v obci, které bychom rádi dokončili, abychom se mohli pořádně prezentovat," komentoval starosta Klimkovic Zdeněk Husťák s tím, že o jejich účasti také rozhodne to, jestli včas stihnou připravit materiály do přihlášky.

Všechny obce přihlášené do soutěže budou hodnoceny v oblastech koncepční dokumenty, společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, péče o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň v obci, péče o krajinu, připravované záměry a informační technologie obce.

Loňský vítěz: Řepice. V kraji nejlepší: Řepiště

V loňském roce soutěže Vesnice roku zvítězila jihočeská obec Řepice. Druhé místo získala jihomoravská obec Tvarožná Lhota a na třetím se umístila obec Křížánky z Vysočiny. 

Vítěz celostátního kola pak navíc postoupil do soutěže Evropská cena obnovy vesnice, jejíž motto pro minulý ročník bylo „Na stopě budoucnosti". V roce 2012 se na první příčce umístila švýcarská vesnice Vals.

Z Moravskoslezského kraje se pak z 278 obcí na prvním místě umístila Řepiště z okresu Frýdek-Místek a získala ocenění Zlatá stuha. Ta se uděluje obcím, které se nejlépe prezentují ve všech oblastech, včetně úrovně společenského života, aktivit občanů, celkového obrazu vesnice, občanské vybavenosti a infrastruktury. Posuzuje se také spolupráce s podnikateli, péče o zeleň a koncepční dokumenty obce. Na druhém místě se pak umístil Jeseník nad Odrou u Nového Jičína, na třetím Rohov z okresu Opava a poslední místo obsadily Otice také z Opavska.

Obce byly navštíveny a hodnoceny celostátní hodnotitelskou komisí, jejímiž členy byli zástupci vyhlašovatelů soutěže. Předsedou této komise byl Karel Navrátil, starosta obce Komňa z okresu Uherské Hradiště, která vyhrála titul Vesnice roku 2011.

Již počtvrté se také uskutečnilo vyhlášení výsledků Koláčové ceny. Tu dostala vesnice, která upekla nejlepší domácí koláče, a v loňském roce se jí stala obec Strážnov z Plzeňského kraje.