Jak se záhy ukázalo, covidové informace se nezakládaly na pravdě, přesto hlavním organizátorům hrozí mnohaleté tresty.
Jak Deník zjišťoval, v moravskoslezských věznicích se žádné covidové propouštění na svobodu nekonalo. Ve zdejších žalářích panuje klid, vedení s odsouzenými o současné situaci diskutuje.

První den doubledeckerů v ostravských ulicích.
Doubledeckery v Ostravě budily rozruch. Dvoupatrové „šichťáky“ obsadili nadšenci

„Překvapilo nás, že taková fáma vznikla. Nic takového se neděje. Není jasné, kde se tyto informace vzaly,“ uvedla mluvčí ostravské Věznice Heřmanice Martina Lompová s tím, že v káznici neřešili žádné mimořádné situace.

Podobně je na tom i Vazební věznice Ostrava. „Informace o propouštění jsou nepravdivé. Ihned po incidentu v Bělušicích jsme s vězni měli pohovory,“ řekla Deníku mluvčí věznice Marcela Kvapilová.

Klid je hlášen i z Věznice Karviná. „Nic jsme řešit nemuseli,“ sdělila mluvčí zařízení Eva Loučková.

Věznice Heřmanice, únor 2013. Ilustrační foto.
S covidem bojují také věznice. Nakaženi jsou tam vězni i dozorci

Protestní akce podobné těm z Bělušic mohou mít pro některé vězně velmi závažné důsledky, a to s ohledem na vyhlášení nouzového stavu. Organizátoři by mohli být obviněni z trestného činu vzpoura vězňů. Za normálních okolností by jim hrozilo maximálně pět let vězení, v nouzovém stavu se ale sazba zvyšuje až na deset let.

V současné době je v žalářích v České republice bezmála 19 800 odsouzených a vazebně stíhaných osob. Dvaatřicet z nich má covid-19. Deníku to sdělila mluvčí Generálního ředitelství Vězeňské služby ČR Petra Kučerová.

Věznice Heřmanice. Ilustrační foto.
Zeď věznice v Ostravě zesílí. 2x se otřásla v základech! Auto ji už neprorazí

„Věznice jsou v rámci protiepidemických opatření připraveny, přijali jsme řadu protiepidemických opatření, máme připraveny izolace. Nemocné vězně, pokud to jejich zdravotní stav vyžaduje, umísťujeme na infekční oddělení v naší nemocnici v Brně. Ve věznicích přijímáme další opatření tak, aby se nákaza dále nešířila,“ uvedla Kučerová.