Kapesní krádeže napříč Ostravou se děly od ledna do konce března letošního roku. Každý z obviněných kapsářů měl svou vlastní metodu. Obvinění jsou dva muži, oba skončili ve vazbě. 

V Ostravě funguje psychiatrické oddělení pro pacienty s koronavirem, i pro děti.
V Ostravě funguje psychiatrické oddělení pro pacienty s koronavirem, i pro děti

Velmi nezvyklou zvolil čtyřicetiletý kapsář, který v Ostravě okradl několik lidí. Zničehonic k nim přistoupil a začal je objímat. Důvodem však nebyla citová touha po blízkém kontaktu. Než se dotyční vzpamatovali, se zmatenou výmluvou odešel.

Podívejte se na policejní video z činnosti objímacího muže

Zdroj: PČR

Až poté se ukázalo, že jim z kapsy vzal peněženku. Většinou si vybíral seniory. Nejstaršímu bylo osmdesát let. Kromě objímaní použil i klasickou fintu s dotazem na ulici. Policisté nyní pachatele dopadli.

Jak se ukázalo, šlo o recidivistu, který byl naposledy propuštěn z vězení vloni v prosinci. Činil se až do letošního března. Je obviněn z krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. 

KŘÍŽEM krážem ostravskými ulicemi a obvody o Velikonočním pondělí.
PODÍVEJTE SE: Velikonoce v Ostravě: Šmigrust i po síti, sportovci v ulicích

V peněženkách se totiž nacházely i platební karty. Hrozí mu až tři roky vězení. Měl štěstí, že podle dosavadních zjištění nekradl po vyhlášení stavu nouze. To by se pak sazba zvýšila až na osm let. Přiznal se k šesti zločinům. Policisté nyní zjišťují, zda jich ve skutečnosti nebylo více.

Není však jediný kapsář, který v těchto dnech skončil v rukou ostravských policistů. Těm se podařilo zadržet i muže (48 let), který kradl v tramvajích.

Podívejte se na policejní video kapsáře z tramvají

Zdroj: PČR

„Ve všech případech využil nepozornosti poškozených a v nestřeženém okamžiku jim z kapsy, kabelky či batohu odcizil například mobilní telefon, peněženku s osobními doklady, platební kartou či finanční hotovostí. K tomu, aby svůj kapsářský manévr zakryl, použil speciálně připravenou bundu,“ uvedla Eva Michalíková z moravskoslezské policie.

Muž měl v kapse své bundy díru, přes kterou protáhl ruku. Kriminalistům se přiznal k deseti krádežím. 

Natáčení speciálního streamu baletu NDM v rámci projektu Divadlo pod rouškou 9. dubna 2020 v Ostravě. Brittany Catalinas Haws (Angličanka) a Yago Catalinas Heredia (Španěl) – fragment z Labutího jezera.
Roztančená Ostrava. Členové baletu tančili v ulicích jako na divadelních prknech

Také tento muž byl z vězení propuštěn vloni v prosinci. Kradl do začátku března. Ve vězení by mohl strávit až pět let.

Na oba nenapravitelné zloděje soud uvalil vazbu.

Ondřej Šašinka, brankář Baníku Jan Laštůvka a Patrizio Stronati - Čtvrtfinále MOL Cup AC Sparta Praha - FC Baník Ostrava, Generali Česká pojišťovna Aréna, Praha, 4. března 2020.
Je to už dlouhé, říkají o nucené pauze opory Baníku a věří v lepší časy