„Shrabrak!" Zavelel šéf arény Grad skřetí řečí. Poté do arény vstoupili proti sobě v originálním kostýmu dva šampioni vybaveni zbraní, štítem a helmou.

Po stranách stojí počítači zásahů, řeklo by se čároví rozhodčí, kteří v rukou žmoulají navlečené korálky. Ty slouží  jako počítadlo úderů.  Souboj hlídá bedlivá časomíra. Ozve se gong, souboj začíná…

Před očima se divákům zhmotňuje svět fantazie…

Kekelová liga Ostrava pořádala v sobotu v lese nedaleko Zátiší u Horní Lhoty turnaj jednotlivců v dřevárenském full kontaktním boji tzv. kekelu.  Čtyři šampioni  v aréně během jednominutových kol měli za úkol protivníkovi zasadit replikami zbraní co nejvíce úderů či ho srazit k zemi.

Ondřej Novotný.
Promotér Novotný o Oktagonu MMA v Ostravě: Čekám, že lidé z toho budou na větvi

„Jsme bývalí členové turistických oddílů, skauti z našeho kraje, ale také z Brna, Prahy, kteří se prostě nechtějí jen tak scházet u ohně. Žijeme světem skřetů, Tolkiena a Pána Prstenů. Máme rádi tento svět. Je něco jiného fantasy knížky číst a pak si to zkusit naživo,“ říká organizátor Ladislav Matula alias Bublajz, zatímco si bojovníci vybírají oddechový čas.

„Pořádali jsme například pohřeb šamana se vším, co k tomu patří – obětovali jsme vnitřnosti divokého kance, ryby, zajíce… Došlo i k zapálení hranice…Všechno, o čem jsme četli, jsme si prožili v reálu,“ dodává. To už jsou šampioni opět v ringu a ostatní Ara či Císaře povzbuzují: „Musíš jako šicí stroj, bouchat a bouchat!“

Předseda ČOV Jiří Kejval, primátor Ostravy Tomáš Macura, česká sjezdová lyžařka Kateřina Pauláthová a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák si ve čtvrtek 1 února prohlédli aktuální stav příprav v Olympijském festivalu v okolí Ostravar Arény.
S DENÍKEM ZDARMA na Olympijské festivaly. KUPTE SI PONDĚLNÍ noviny s přílohou

Zvuky bubnů dokreslují mystickou atmosféru. V kotlíku se vaří guláš, ženské osazenstvo nabízí koláč. I ti, kteří nebojují, mají na sobě ručně vyrobené polstrované kabáty, houně, kožešiny či boty, které vycházejí z dobových oděvů keltských či vikingských.

Šampioni mohou v zápase udeřit kamkoli, vyjma obličeje, krku a rozkroku. Rány jsou opravdu nemilosrdné. A tak není divu, že při zápasech dochází i na drobná poranění, úrazy. Naposledy to byly čtyři vyražené přední zuby. Na každém souboji je ale přítomen zdravotník.

Ilustrační foto.
NENECHTE SI UJÍT pondělní vydání Deníku a téma Letiště Leoše Janáčka Ostrava

To už se ale ozývá povel „puzgh“, který znamená konec zápasu. Kolemjdoucí pár, který si do lesa vyrazil jen tak na procházku se psem, jen nevěřícně přihlíží… Vítěz turnaje dostává „Stanleyho pohár“, vzácný korálek a na míru vyrobené plstěné ponožky.

Turnaje jsou volně přístupné všem fanouškům a družinám šampiónů. Stačí mít originální kostým a chuť do tvrdého boje…

Tomáš Klus na zkoušce s Janáčkova filharmonie Ostrava.
Tomáš Klus: Jsem unesen obrovskou hudební syntézou
Klára Issová. Návštěva Hradce nad Moravicí, včetně zdejšího zámku, pro ni byla premiérou.
Klára Issová: Člověk by měl být spokojený v první řadě sám se sebou