„Nejvíce výjezdů bylo v okresech Frýdek-Místek a Ostrava-město, a to shodně pětapadesát. V okrese Karviná bylo výjezdů 49, na Novojičínsku 31, na Bruntálsku 21 a na Opavsku 9. Vše se obešlo bez zranění a velkých škod,“ sdělil Deníku ve čtvrtek v podvečer mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

 "Šlo tradičně především o odstraňování spadlých stromů, v menší míře opravování plechových střešních krytin. Tyto události si zatím nevyžádaly žádné zranění ani větší škody," upřesnil mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Vladimír Vůjtek oslavil padesáté narozeniny jen dva dny po Jaromíru Jágrovi.
Nejen Jágr, padesátku slaví i Vůjtek: Hrát? Asi bych se už rozsypal, směje se

Hasiči mj. odstraňovali třicet metrů dlouhý jasan, který spadl na střechu staršího rodinného domku v Ostravě-Nové Vsi v oblasti Benátky. Na jeho vyzvednutí použili automobilový jeřáb Demag/Terex, kvůli položení na zem a bezpečnému rozřezání kmene museli odstranit asi metr plechového plotu. Zasahovaly zde dvě jednotky HZS MSK (stanice Zábřeh a Přívoz), společně s nimi dobrovolní hasiči z Nové Vsi

Video z odstraňování jasanu:

Zdroj: Youtube

Stromy ležely hlavně na silnicích, chodnících a dalších veřejných prostorách, minimum z nich se opřelo o zdi budov či elektrické dráty a jen dva stromy spadly na zaparkované automobily. Ke 30 se blíží počty výjezdů v okresech Karviná, Frýdek-Místek a Ostrava-město, 20 je jich v okrese Nový Jičín, klidněji je v okresech Bruntál (12) a Opava (4). Drtivá většina výjezdů moravskoslezských hasičů se uskutečnila ve čtvrtek ráno.

Odstraňování stromů na hřbitově v Bílovci:

Zdroj: Youtube

Například v Ostravě-Svinově museli hasiči-lezci ze stanice HZS MSK Ostrava-Poruba využít ve čtvrtek dopoledne k provizorní opravě části plechové střechy třípodlažního rodinného domu lezecké techniky. V Bílovci (okres Nový Jičín) na hřbitově ohrožoval 20 metrů dlouhý listnatý strom smuteční síň. K jeho stažení hasiči použili naviják a ke skácení motorovou pilu.

Budoucí místo, kde má nová multifunkční sportovní hala stát - poblíž ulice U Stadionu v Moravské Ostravě, únor 2022.
FOTO: Tady Ostrava plánuje novou sportovní halu. Dočká se Nová huť stěhování?

Zvednuté plechy na střeše a zapršení dovnitř, to je například důvod uzavřební provozu jedné z restaurací v centru Ostravy. Uzavřená až do odvolání je také Zoo Ostrava.

"Vážení návštěvníci, s ohledem na výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu, týkající se silného větru, a Vaši bezpečnost zůstává zoologická zahrada do odvolání uzavřena (i když se mohou povětrnostní podmínky průběžně měnit, případně i zlepšit, nelze odhadnout, kdy se opět zvedne vítr a bude hrozit nebezpečí pádů větví apod.). Pro aktuální informace, prosím, sledujte webové stránky. Děkujeme za pochopení," píše zoo na svých webových stránkách.