Kromě toho mohou obyvatelé obcí na Karvinsku jako tzv. prioritních obcí získat od státu bonus 7500 korun a nově budou ve třetí výzvě, která odstartuje už za dva měsíce, půjčovat žadatelům i obce, v nichž dotyční bydlí. Půjčky jsou bezúročné.

Například Havířov už oznámil, že svým obyvatelům nabídne možnost požádat o bezúročnou půjčku až 200 tisíc korun. „Část této půjčky následně obci majitelé domů splatí pomocí kotlíkové dotace, o kterou si zažádají krajský úřad. Zbytek půjčky, tedy rozdíl mezi pořizovací cenou nového kotle a dotací, budou městu lidé postupně splácet. Podmínkou poskytnutí tzv. kotlíkové půjčky je předběžná registrace v evidenci zájemců o půjčku na magistrátu,“ říká mluvčí havířovského magistrátu Jana Kriš.

Protože je Moravskoslezský kraj v čerpání dotací na nové kotle nejúspěšnější v republice, má od státu další bonus. „Pomůže nám i novinka, se kterou přišlo ministerstvo životního prostředí, a to jsou bezúročné půjčky rodinám s nízkými příjmy,“ prozradila náměstkyně hejtmana kraje pro životní prostředí Jarmila Uvírová.

Čadící komíny ve Věřňovicích 22. 1. 2019.
VIDEO: V nejzaprášenější obci Česka si lidé vzduch zamořují svými komíny sami

Město Karviná v předchozích dvou výzvách nabízelo úspěšným žadatelům o kotlíkové dotace bezúročné půjčky ve výši až 150 tisíc korun. Peníze vrátili poté, co jim kraj vyplatil dotaci. „O tom, jak to bude aktuálně u třetí výzvy, se zatím jedná,“ řekl mluvčí karvinského magistrátu Lukáš Hudeček.

Rovněž v Českém Těšíně se připravují na třetí výzvu a chtějí motivovat co nejvíce lidí k výměně starých kotlů za nové. A proto i tamní radnice nabídne lidem bezúročné půjčky.

Ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě MUDr. Helena Šebáková
Krajská hygienička: Prach obsahuje jedy

„Očekáváme, že ve třetí vlně bude zájem větší mimo jiné proto, že se blíží zákaz provozování starých kotlů, ale hlavně bude nově možné výměnu kotlů předfinancovat formou bezúročné finanční zápůjčky z prostředků Státního fondu životního prostředí. Ke třetí vlně chystáme také masivní kampaň,“ řekla mluvčí Českého Těšína Dorota Havlíková. Radnice ve spolupráci s krajskými úředníky připravilo sérii setkání s obyvateli v lokalitách, kde se topí kotlíky na pevná paliva. Zástupci úřadu tam přijdou rovnou třikrát.

Karvinsko v průměru

Ve třetí výzvě tzv. kotlíkových dotací se začnou žádosti přijímat 13. května, a protože se jedná o poslední kolo, kraj očekává enormní zájem žadatelů ze všech okresů. V první výzvě Karvinsko v čerpání dotací pokulhávalo, dohromady s druhou výzvou patřil okres Karviná se 14,5 procenta vyměněných kotlů mezi lehký nadprůměr kraje a umístil se nad okresy Ostrava a Nový Jičín (13 procent). Nejvíce zájemců o kotlíkové dotace bylo v 1. a 2. Výzvě na Frýdecko-Místecku (cca 29 procent z celkového množství všech proplacených dotací) a Opavsku (cca 23 procent). Nejmenší zájem byl na Bruntálsku (cca 8 procent).

Snímky z oslav obsazení území Karviné Poláky v roce 1938.
Vznik protektorátu na Karvinsku a Těšínsku nic nezměnil. Území ovládali Poláci