Žena se před příchodem prezidenta ukrývala mezi čekajícími novináři. V okamžiku, kdy se chtěl Zeman před volební komisí legitimovat, si sundala košili a s výkřiky se rozběhla k hlavě státu. Viditelně otřeseného Zemana odvedla z místnosti dvojice členů ochranky.

Útok ženy na Miloše Zemana ve volební místnosti
Aktivistka je kvůli incidentu se Zemanem podezřelá z výtržnictví

Mladá žena měla na hrudi bílý nápis "Zeman, Putin's slut" (Zeman, Putinova děvka), stejné heslo podle webu organizace také vykřikovala. Femen uvádí, že šlo o ukrajinskou aktivistku Anželinu Diašovou. Internetová stránka varuje, že volbou "věčně opilého Zemana" čeští voliči hlasují také pro jeho kremelského "pasáka" Vladimira Putina.

Prezident Miloš Zeman se svou ženou Ivanou volili 12. ledna na pražských Lužinách v prvním kole prezidentských voleb.
První den voleb: odvolilo 40 procent lidí, prezident Zeman byl napaden
Václav Klaus se ženou Livií
Koho volil Václav Klaus? Hlas dal Topolánkovi, nebo Zemanovi

Podobným způsobem napadla skupina Femen v minulosti i italského expremiéra Silvia Berlusconiho v roce 2013, loni v květnu protestovala také proti prezidentské kandidátce francouzské extrémní pravice Marine Le Penové. Zemana web označuje za "nejzářivějšího představitele kremelského bordelu" a řadí ho na stejnou úroveň s "politickými prostitutkami", jako je Berlusconi, Le Penová či americký prezident Donald Trump.

Na svém Twitteru se k útoku vyjádřil i protikandidát Marek Hilšer:

Také podle informací policie byla zadržená aktivistka Ukrajinka. Policisté ji přímo na místě zabalili do deky a do místnosti se vrátili pro její kabát a malou kabelku. Poté ji naložili do auta a z místa odvezli.

V omezeném prostoru ve volební místnosti byla pro novináře přesně vyhrazená místa, která byla plně obsazena, a na pohyb novinářů dohlížela ochranka. Aktivistka dorazila na místo s předstihem a v hloučku se držela v první řadě.

Hnutí Femen vzniklo v roce 2008, proslulo akcemi polonahých aktivistek nejen na Ukrajině a v Rusku, ale také na západě Evropy. Hnutí se na svém webu hlásí k boji za práva žen s cílem "úplného vítězství nad patriarchátem", ale nepovažuje se za feministické. Své členky označuje za "sextremistky".

Ve Vatikánu aktivistky protestovaly několikrát, loni a v roce 2014 se například pokusily ukrást sošku Ježíška v jesličkách z betlému na Svatopetrském náměstí. V lednu 2013 čtyři do půl těla svlečené členky Femen během papežovy modlitby protestovaly na náměstí svatého Petra proti odmítavému postoji katolické církve vůči sňatkům homosexuálů. V listopadu 2014 pak hnutí protestovalo proti návštěvě papeže Františka ve Štrasburku. 

Online reportáž

A Twitter přináší i další reakce: