Krajské a senátní volby 2016 skončily. Hlasy jsou sečteny. Vítězové a kandidáti postupující do 2. kola senátních voleb jsou známi.

Redaktoři Deníku pro vás již od pátečního odpoledne sledovali volební dění po celém regionu:

Ve své volební premiéře do krajského zastupitelstva Moravskoslezského kraje vyhrálo hnutí ANO. Na druhém až šestém místě se umístily v tomto pořadí strany: ČSSD, KSČM, KDU-ČSL, SPD + SPO, ODS.

Spokojený vítěz

„Měli jsme dva cíle a o těch se dá už teď říct, že se je podařilo splnit. Vypadá to, že vyhrajeme volby v MS kraji a také porazíme současnou dvoukoalici ČSSD a KSČM,"řekl Deníku krátce po sečtení poloviny volebních okrsků lídr vítězného hnutí Ivo Vondrák ve volebním štábu v centru Ostravy, kde již v tu dobu měli připravené rozlité šampaňské.

Rozšířené volební zpravodajství najdetev pondělním tištěném vydání Deníku!

Rektor Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava Ivo Vondrák by rád vytvořil koalici s KDU-ČSL a ODS. Jak o sobě dále řekl, že je znám jako člověk, kterému jde o naplňování strategických cílů, a že by nechtěl, aby kraj byl rozdělen na opozici a koalici, i když formálně to tak nějakým způsobem ustanoveno být musí.

„Já bych prostě věřil v to, že se budeme schopni domluvit i s ostatními, pokud budeme mít rozumné návrhy z obou dvou stran, jak opoziční, tak koaliční," řekl Vondrák, který je rektorem Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava.

ČSSD a KSČM: Zklamání 

O poznání klidnější atmosféra panovala ve volebním štábu ČSSD v centru Ostravy. Ačkoliv byl hejtman Miroslav Novák v dobré náladě, uznal, že tyto volby ČSSD prohrála a výsledek voleb je daleko od jeho očekávání. Jaký bude další vývoj nechtěl předjímat.

Zklamání netajil ani lídr KSČM v našem kraji Josef Babka – rozhovor s ním přinášíme zde.

Skokan Tošenovský

O tři křesla méně a téměř o tři procenta hlasů méně než před čtyřmi lety získali v našem kraji občanští demokraté. Zatímco tehdy ale byli od počátku odsouzeni na opoziční roli, tentokrát mají reálnou šanci být součástí vládnoucí koalice.

I podle toho vypadala atmosféra ve štábu, který se sešel v Modrém domě v Sokolské ulici v centru Ostravy. Spíš pozitivně hodnotil výsledek 6,93 % hlasů a 6 křesel v zastupitelstvu lídr kandidátky Jakub Unucka. Zajímavostí voleb bylo, že ho v celkovém pořadí přeskočil díky kroužkování bývalý hejtman Evžen Tošenovský, který byl přitom na kandidátce až patnáctý - více zde.

Rozdělení 65 křesel v krajském zastupitelstvu a jména všech nových zastupitelů najdete na konci článku.
Stejně jako anketu, kde můžete odpovědět na otázku, zde jste spokojeni s výsledkem voleb.
Hlasovat v naší anketě pod tímto článkem můžete do neděle 9. října 2016 do 18 hodin. 

Historický úspěch

Z pohledu lídra kandidátky KDU-ČSL jde o historický úspěch lidovců. Ředitel Charity ČR a Diecézní charity, dvaačtyřicetiletý Lukáš Curylo pro Deník uvedl: "Lidovci nikdy nebyli v tomto regionu tak úspěšní. Moravskoslezský kraj nepatřil k baštám křesťanských stran. Celá naše strana je úspěšná, jelikož zde získala – pravděpodobně poprvé ve své historii – dvouciferný výsledek." Na otázku s kým by chtěli vytvořit koalici odpověděl: „Určitě ne s KSČM a extremisty s SPD-SPO. Komunisté jsou nepřijatelní z hlediska minulosti. Okamurovci kvůli extremistickým názorům na některé problematiky. Jednat budeme se zbytkem demokratických stran. Abychom našli koaliční shodu a možnost spolupráce."

SPD+SPO slavila v Havířově

Podstatná část členů koalice Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura a Strana Práv Občanů sledovala sobotní sčítání volebních výsledků v Havířově. Zisk šesti křesel v zastupitelstvu Moravskoslezského kraje byl ve štábu patřičně oslaven. Nechyběl přípitek a dort v barvách koalice. Přestože krajští lídři tohoto uskupení sami tento výsledek považují za úspěch a své vlastní vítězství, předpokládají, že s ohledem na počty mandátů budou v opozici. „Chceme však být opozicí konstruktivní. Mohlo se zdá, že jsme kampaň postavili pouze na uprchlících. Ano, je to nejpalčivější problém současnosti, který se snažíme řešit," řekl při sobotním finálním sčítání hlasů nový krajský zastupitel Lubomír Volný.

Rostříštění nezávislí nahrávali populistům

Ve francouzské palačinkárně v oblasti Stodolní ulice se usídlil volební štáb koalice Starostů, Nezávislých a Ostravaka. Ale k oslavám v něm příliš důvodů neměli, úsměvy rozdávali rozpačité. „Ano, očekávali jsme pět procent. Bohužel jsme se však nakonec nepřehoupli přes čtyři. Je to důsledkem roztříštěnosti nezávislých politických subjektů v tomto regionu, které přitom zastávaly v řadě bodů podobné názory na to, jak by vedly náš kraj v budoucnosti," uvedl lídr kandidátky č. 47 Petr Jančík navržený hnutím Ostravak.

Za koalici vyslovil na jedné straně nespokojenost s výsledkem. Na druhé pak kvitoval možnost sestavení středovo-pravicové „vlády" na krajském úřadě. Propad ODS očekával, výsledek KDU-ČSL ho potěšil a úspěch Okamurovců zaskočil. „Ti dostali nečekaně moc hlasů, tak jako populistické strany všude v Česku. Byť se oháněli slogany a proklamacemi, které toho nemají s naším krajem příliš společného," tvrdil Jančík.

Senátní volby

Boj o křeslo v senátu bude pokračovat druhým kolem ve všech čtyřech okresech Moravskoslezského kraje.

Přitom stačilo málo a volební obvod 73 mohl znát svého senátora už v sobotu. Voliči z Třinecka, Jablunkovska a Českotěšínska dali Jiřímu Ciencialovi podporu 46,18 procenta - největší v rámci celého kraje. Společně s ním do druhého kola postoupila poslankyně Pavla Golasowská (KDU-ČSL).

Jasným vítězem prvního kola v Novém Jičíně se stal Petr Orel, vedoucí záchranné stanice pro živočichy, jenž kandidoval za Koalici KDU-ČSL a Strany zelených a získal 11 162 hlasů, což je 33,37 procenta.
Jeho soupeřem ve 2. kole bude starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák, kandidát ČSSD, který získal 6 295 hlasů, což je 19,02 procenta. Jaroslav Dvořák definitivně přeskočil svého soupeře Jiřího Strýčka (ANO 2011) až po zpracování posledního okrsku z celkových 142. Jiří Strýček nakonec získal o 40 hlasů méně. To dělalo 0,12 procenta.

V obvodu Bruntál postupují Ladislav Václavec a Ladislav Sekanina, v starostka obvodu Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky Liana Janáčková (Nezávislí) a ředitel moravskoslezských hasičů Zdeněk Nytra (NK).

Rozdělení 65 křesel v krajském zastupitelstvu:
22 ANO 2011
14 ČSSD
9 KSČM
8 KDU-ČSL
6 SPD + SPO
6 ODS

Seznamte se! Toto je nové zastupitelstvo našeho krajeHnutí ANO – 22 křesel – 25,70 % hlasů:
Ivo Vondrák, 57 let, Velká Polom
Martin Gebauer, 46 let, Karviná
Radomíra Vlčková, 56 let, Ostrava
Jaromír Radkovský, 48 let, Nový Jičín
Jan Krkoška, 40 let, Krnov
Martin Zuštík, 60 let, Ostrava
Igor Hendrych, 48 let, Opava
Zdeněk Karásek, 61 let, Ostrava
Šárka Šimoňáková, 33 let, Dobrá
Jaroslav Kania, 57 let, Opava
Radek Podstawka, 47 let, Karviná
Patrik Bocek, 37 let, Třinec
Zuzana Ožanová, 46 let, Ostrava
Róbert Masarovič, 43 let, Havířov
Marcela Mrózková Heříková, 56 let, Ostrava
Josef Bělica, 38 let, Havířov
Josef Pukančík, 39 let, Třinec
Petr Zábojník, 32 let, Ostrava
Jarmila Uvírová, 57 let, Holasovice
Martin Schwarz, 38 let, Kravaře
Květa Kubíčková, 60 let, Vrbno pod Pradědem
Jan Veřmiřovský, 36 let, Ostrava

ČSSD – 14 křesel – 16,66 % hlasů:
Miroslav Novák, 44 let, Ostrava
Jiří Martinek, 41 let, Havířov
Daniel Havlík, 45 let, Ludgeřovice
Jiří Vzientek, 38 let, Frýdek-Místek
Zdeněk Husťák, 45 let, Klimkovice
Jaroslav Kala, 58 let, Rýmařov
Barbora Jelonková, 44 let, Ostrava
Vojtěch Balcárek, 45 let, Bohumín
Kateřina Chybidziurová, 40 let, Jablunkov
Tomáš Hanzel, 40 let, Karviná
Lenka Fojtíková, 57 let, Ostrava
Radka Krištofová, 44 let, Fulnek
Ctibor Vajda, 62 let, Kyjovice
Eva Tořová, 53 let, Staré Hamry

KSČM – 9 křesel – 11,38 % hlasů:
Josef Babka, 60 let, Ostrava
Miroslav Hajdušík, 32 let, Karviná
Jitka Hanusová, 45 let, Město Albrechtice
Ivan Strachoň, 43 let, Ostrava
Karel Kuboš, 68 let, Kopřivnice
Alena Grosová, 52 let, Vítkov
Svatomír Recman, 63 let, Frýdek-Místek
Petr Havránek, 39 let, Studénka
Jana Pohludková, 55 let, Horní Bludovice

KDU-ČSL – 8 křesel – 10,17 % hlasů:
Lukáš Curylo, 42 let, Ostrava
Jiří Carbol, 57 let, Dobrá
Jiří Navrátil, 39 let, Mořkov
Vít Slováček, 55 let, Český Těšín
Petr Baránek, 56 let, Ludgeřovice
Karel Siuda, 40 let, Krnov
Zbyněk Pražák, 61 let, Ostrava
Dana Forišková, 60 let, Příbor

Koalice SPD a SPO – 6 křesel – 7,02 % hlasů

Lubomír Volný, 43 let, Ostrava
Karel Sládeček, 53 let, Ostrava
Tomáš Miczka, 50 let, Orlová
Jiří Čejka, 33 let, Ostrava
Radim Přeček, 43 let, Třinec
Marian Bojko, 53 let, Karviná

ODS – 6 křesel – 6,93 % hlasů
Evžen Tošenovský, 60 let, Ostrava
Jakub Unucka, 47 let, Klimkovice
Stanislav Folwarczny, 53 let, Český Těšín
Vladimír Návrat, 53 let, Ostrava
Martina Nováková, 40 let, Krnov
Josef Alexander Matera, 31 let, Třinec

On-line reportáž z prvního dne voleb najdete zde: První den voleb v našem kraji: slabá účast, kupčení s hlasy