Čtyřiačtyřicetiletý muž krátce po svém výkonu uvedl, že nejtěžší je Tatru takzvaně urvat z místa.

„Pak je důležité nepřestat zabírat a pokračovat. Pokud by se Tatra zastavila, bylo by po rekordu," dodal Daniel Minster. Jak vysvětlil, při rekordu nejvíce trpí ruce. „To pocítím ale až po výkonu. Že bych teď měl nějaký extra pocit, to říct nemůžu. Samozřejmě ale jsem rád, že se to povedlo,“ poznamenal dále. Svůj výkon předvedl v rámci Dne rekordů v Centru bezpečné jízdy Libros v Ostravě.

Silák ze Studénky pravidelně třikrát až čtyřikrát týdně trénuje v posilovně. V přípravě na rekord zkoušel nejprve táhnout lehčí vozy a postupně zátěž zvyšoval. „V tréninku jsem pak popojel i s nákladní Tatrou. Táhnul jsem ji ale asi jen metr. Takže dneska jsem si vytvořil rekord,“ uvedl dále bronzový medailista světové soutěže handicapovaných kulturistů ceny Arnold Classic 2017 (cena Arnolda Schwarzeneggera).

Jak dodal, v přípravě bylo důležité vyzkoušet i to, jak se chová lano a naučit se rychle přehmatávat. Aby byla zajištěna stabilita vozíku, měl při svém výkonu Daniel Minster na horní části těla popruhy s lanem, které bylo upevněno k dalšímu nákladnímu autu.

„Kluci z Librosu mě vyzvali, jestli bychom to nezkusili v rámci nějaké akce jen tak naoko. Tak jsem řekl, proč naoko, když to můžeme vyzkoušet doopravdy,“ říká o rekordním pokusu s úsměvem Daniel Minster, který měl před deseti lety těžkou dopravní nehodu. Od té doby je upoután na invalidní vozík.

Rekord pokořila i pražská policistka

Do Knihy českých rekordů se v Ostravě zapsala i pražská policistka Lenka Ferenčuková, která stejnou nákladní Tatru jako Daniel Minster, utáhla na vzdálenost 440 centimetrů.

Ohlášený pokus o světový rekord v přejezdu přes prototyp nejvyšší světové překážky, o který se chtěla pokusit nákladní Tatra 810, byl kvůli bezpečnosti zrušen. "Dnes totiž v Ostravě panuje deštivé počasí. „Nemůžeme hazardovat, počasí dnes bylo proti nám," vysvětlil Dalimil Frič, předseda představenstva Centra bezpečné jízdy Libros Ostrava.

Ilustrační foto.
Běžecký svátek v ulicích Ostravy