Ředitel Základní školy a Mateřské školy v Branticích Adam Šimůnek vyzval české malotřídky, aby společně na toto téma zahájily dialog s ministerstvy.

Za stávajících opatření se v brantické malotřídce vzdělává 27 žáků prezenčně a 12 žáků distančně. Samozřejmostí jsou roušky, měření teploty, dezinfekce rukou, dezinfekční nášlapné plochy i zrušené hodiny zpěvu a tělocviku. Na rozdíl od úplných škol není problém zorganizovat v Branticích stravování tak, aby se žáci různých tříd nepotkávali. Totéž platí pro odpolední školní družiny.

Krematorium Ostrava, 5. ledna 2021 v Ostravě. Jeden ze zaměstnanců krematoria Roman Urbančík.
Krematoria nestíhají, třeba z Jeseníku vozí zemřelé až do Brna

„To vše je v kontrastu s provozem mateřské školy, kam může chodit bez větších hygienických opatření všech 45 dětí. Ale do základní školy pouze 27 žáků,“ popsal Adam Šimůnek těžko pochopitelné rozdíly mezi malotřídkou a mateřskou školkou.

Výzva: malotřídky, spojme se!

Šimůnek vyzval ředitelky a ředitele malotřídních škol, aby se semkli a společně bojovali za to, aby mohli mít ve škole všechny žáky bez výjimky. „Je na čase se vymanit z pravidel pro úplné školy, protože tato pravidla jsou pro nás nelogická, stačí jen zmínit počty žáků ve třídě. My máme v průměru ve třídě 13 žáků a úplné školy mají 17 a více,“ uvedl Adam Šimůnek ve své výzvě malotřídkám.

„Pokud se spojíme, náš hlas by mohl být dostatečně silný pro oslovení ministra zdravotnictví,“ dodal Šimůnek. Po konzultaci s prezidentem Asociace ředitelů základních škol dospěl z závěru, že problém není přesvědčit o nutnosti změn ministerstvo školství, ale zdravotnictví.

„Vše brzdí ministerstvo zdravotnictví. V České republice tvoří malotřídní školy 38 % všech základních škol a myslím, že je nejvyšší čas, abychom se spojili a bylo nás slyšet, uzavřel Šimůnek a současně vyzval k vytvoření databáze malotřídních škol, která v Česku citelně chybí.