Ty nabídnou lidem otevřený a zároveň zastřešený prostor, kde si lidé budou moci zacvičit jógu nebo se protáhnout po sportovním výkonu. Yogapointy budou lidem k dispozici od příštího jara.

„Věřím, že si tato stavení na cvičení nebo třeba jen relaxování lidé oblíbí. Budou to konstrukce respektující přírodní zákony, vybudovaná v souladu s pravidly pro cvičení jógy. Nabídnou nejen prostor, ale i soukromí a pohodovou atmosféru. Součástí Yogapoitů budou i panely s radami, jak se cvičí jóga a jakými cviky si lze protáhnout jednotlivé části těla,“ uvedl náměstek hejtmana kraje pro cestovní ruch Jan Krkoška a dodal, že Yogapointy budou moci lidé využívat zcela zdarma.

Umístěny budou v Ostravě, v rekreačním areálu Olešná ve Frýdku-Místku, v Trojanovicích, v lázních Darkov a na Malé Morávce. 

Budova bývalého obchodního domu Ostravica-Textilia.
Budoucnost perly Ostravy? Z Ostravice-Textilie má být kulturní centrum a hotel

Základní konstrukční prvek Yogapointů bude dřevo. Na čtyřech trámech bude vybudovaná průsvitná pergola, která umožní hru se světlem, samozřejmě s přírodním, tedy se sluncem. Všechny tyto aspekty navodí atmosféru klidu a souladu s přírodou.

Tento projekt vzniká ve spolupráci s architektonickým studiem KLAR, konkrétně s architekty Zdeňkem Liškou a Václavem Kociánem. „Při práci na konceptu pro toto zadání pro nás byly podstatné určité základní elementy, kterými by se dala jóga jako taková popsat. Náš návrh se tedy snaží reflektovat stabilitu, lehkost, jednoduchost a svým materiálovým pojetím také určitou sounáležitost s přírodou. Cílem bylo navrhnout drobný objekt, který se bude jako prefabrikát osazovat na různých místech, ať už v městském prostředí, v rekreačních oblastech či v úplně volné přírodní krajině,“ řekl architekt Václav Kocián.

Letiště Leoše Janáčka v Mošnově. Ilustrační foto.
O linky z Mošnova do Vídně a Mnichova projevil zájem jeden dopravce

Projekt je připravený, kraj chystá výběrové řízení na firmu, která bude Yogapoity stavět. „Yogapointy, kterými jsme se inspirovali v zahraničí, by měly být lidem k dispozici od jara či léta příštího roku. Pět konstrukcí bude stát zhruba půl milionu korun, starat se o ně budou vlastníci pozemků, na kterých budou konstrukce umístěné, na základě dohody s krajem. Věřím, že Yogapointy nabídnou prostor nejen pro cvičení, ale i pro odpočinek od stresu,“ uzavřel náměstek hejtmana Jan Krkoška.