Bez varování a jakéhokoliv důvodu jej surově napadl. Výsledkem byly poškozené brýle, zhmožděniny v obličeji a zlomeniny korunkových částí několika zubů. Podle lékařů šlo o středně těžká zranění, jejichž léčba trvala dva týdny.

Proč?

Ani samotný mladík nedokázal vysvětlit, proč se na důchodce vrhl. Ze svého činu se zodpovídal před Okresním soudem v Ostravě, který v minulých dnech vynesl pravomocný verdikt.

Násilník si mohl oddechnout. Vyvázl s podmíněným osmnáctiměsíčním trestem odloženým na dvouletou zkušební lhůtu. Pokud během ní znovu poruší zákon, půjde do vězení.

Petr Kramný v jednací síni v doprovodu ozbrojené vězeňské eskorty.
Napětí v kauze Kramný. Posouvá se termín, požádal o to státní zástupce

Běsnění

K činu došlo za bílého dne před zraky řady cestujících. Senior seděl na dvojsedadle u uličky. Notně opilý mladík stál za ním.

„Někdo za mnou byl dost hlučný a vulgární. Zdálo se, že se s někým hádá. Nevěnoval jsem tomu pozornost. Pak jsem zezadu dostal ránu do hlavy,“ vypověděl důchodce.

Když se postavil, zahlédl mladíka, který mu vzápětí zasadil několik úderů pěstí do obličeje. Pasažér ustupoval uličkou ke dveřím. Poté, kdy tramvaj zastavila, vystoupil. Tím to ale neskončilo.

Majitel firmy Grattis Dušan Svěrák
Deratizér z Michálkovic se řídí heslem čtyř D. Děsí se jich potkani i štěnice

„Když jsem byl skoro venku z tramvaje, kopl mě do hlavy a vystoupil za mnou,“ řekl senior. Mladík pokračoval v útoku i na zastávce. Muži nadával a plival po něm.

Volání o pomoc zaslechla jedna ze svědkyň, která agresora zezadu chytila za ruce. Vzápětí ho zadrželi přivolaní policisté. „Já vlastně ani nevím, proč jsem to udělal. Asi mě vytočilo, že si nesedl k oknu,“ prohlásil.

Ilustrační foto.
O práci u MS policie je obrovský zájem. Lákají peníze, benefity i jistota

K TÉMATU

Útoky v městské hromadné dopravě nejsou bohužel výjimečné. Některé jsou i velmi brutální. V roce 2019 byl k šesti rokům vězení odsouzen muž, který v Ostravě v tramvaji napadl pasažéra. Dal mu takzvanou hlavičku, pak jej udeřil pěstí. Vzápětí mu o hlavu rozbil velkou lahev s alkoholem a na zemi do něj kopal. V běsnění hodlal pokračovat. Naštěstí zasáhla žena, která vytáhla svou legálně drženou pistoli. Agresor přestal a vystoupil. Později prohlásil, že neví, proč vlastně k incidentu došlo. Vymlouval se na alkohol, prý si téměř na nic nepamatoval.