Majitelé zahrádek s napětím čekají, jak dopadne první košt letošní hruškovice. Bude jí hodně, nebo málo? Bude kvalitní? To záleží nejen na přírodě, ale také na zkušenostech zahrádkáře a palírníka. Správně založit a uhlídat hruškový kvas je totiž hotová alchymie.

Chybami se člověk učí, ale majitel kvasu šanci na složení reparátu dostane až za rok. Začátečníci rádi naslouchají kamarádům, kteří všemu rozumí a kibicují. Palírníci pak trpí, když jim přivezou pokažený kvas. A zejména hrušky není těžké pokazit. Stačí třeba nechat bečku na sluníčku, aby se alkoholové kvašení zvrtlo na octové.

Úvalenský palírník Josef Moravec z pěstitelské pálenice U hranice má přístroje, které přesně měří obsah cukru a etanolu v kvasu. Po letech praxe je už ani moc nepotřebuje. Správný okamžik, kdy kvas vstupuje do optimální zralosti, spolehlivě pozná čichem.

Lyžařské vleky na Ovčárně v Jeseníkách.
Vleky na Ovčárně i Švýcárna můžou změnit majitele, současný je v dluzích

„Je mi líto, když někdo zbytečně pokazí kvas jen proto, že nepoznal správnou zralost nebo se řídil nějakou fámou. Měl jsem tu klienta, který zaslechl, že se hrušky mají krájet na velké kusy. Jakékoliv ovoce, když není dostatečně podrcené nebo nastrouhané, nemůže prokvasit. Kvasinky se uvnitř těch velkých kusů nemnoží a nevyrábí alkohol. Může z toho být celkem dobrá pálenka, ale bude jí málo,“ popsal Josef Moravec typickou zahrádkářskou fámu.

Po takových zkušenostech nabízí majitelům zahrádek, že jim za menší příplatek ovoce raději sám podrtí a kvas uskladní i pohlídá.

„To jsem ještě netušil, že nás čeká šílená megasezona. Hrušek i jablek uzrálo tolik, že už pomalu je problém tolik beček kvasu uhlídat a najít volný termín na pálení. Hlavně z hrušek už mám fobii, abych nezklamal velká očekávání klientů. Laici si totiž myslí, že když jsou hrušky plné šťávy a cukru, nedá se na tom už nic pokazit. Cukr je ale konzervant, který při velké koncentraci kvašení zpomaluje. U příliš sladkého ovoce můžou mít přirozené kvasinky problém ten kvasný proces rozjet, a proto se musí přidávat speciální kvasinkové kultury,“ doplnil palírník Josef Moravec, který už má dávno nárok na důchod a pálenici provozuje jako své hobby.

Ilustrační foto
Bruntál: žena nepřežila srážku s opilým řidičem

Rád si povídá s klienty, kteří s napětím sledují, kolik jim toho letos z destilačního kotle nakape, a tipují, jaká bude kvalita pálenky. Nabídne jim kávu i osvětovou přednášku o výrobě destilátů. Stále dokola klientům vysvětluje, že kalvádos označuje pálenku z jablek, která dozrála ve francouzské Normandii.

„Z ničeho jiného než z francouzských jablek z konkrétního regionu se kalvádos vypálit nedá. To, čemu vy říkáte kalvádos, je ve skutečnosti jablkovice. Nehodnotím, jestli má lepší chuť jablkovice, nebo kalvádos, jen že se nám tyto dva pojmy pletou. Těžko říct, proč Češi říkají kalvádos jablečnému destilátu, který nemá s pravým kalvádosem nic společného. Asi se jim slovo kalvádos prostě líbí,“ uzavřel vyprávění Josef Moravec.

Hruškovici nejraději pálí na 49 procent, aby příliš koncentrovaný alkohol v ústech nepřehlušil chuť ovoce.

Fotbalisté SO Bruntál
Výkonu Bruntálu se tleskalo vestoje
Kůrovcové dřevo mezi Rejvízem a Dolním Údolím.
Kůrovec na Rejvízu? Zvažuje se ochrana každého stromu