K loupežnému přepadení příslušníků bezpečnostní agentury došlo v druhé polovině dubna v Opavě. Zmizela tržba ve výši 193 tisíc korun. V těchto dnech kriminalisté zatkli tři muže z Opavska a Novojičínska ve věku (21 až 38 let).

ZAPRODANCI

Jak se ukázalo, dva z nich měli k agentuře velmi blízko. Jeden byl současný a druhý bývalý zaměstnanec. Oba tak fungování firmy velmi dobře znali.

Drama se odehrálo před supermarketem v městské části Jaktař. Dva pracovníci bezpečnostní agentury – mezi nimi i šéf lupičského gangu, který vzápětí sehrál roli oběti, odnášeli tržbu. V té chvíli k nim přiskočil maskovaný muž a do očí jim stříkl slzný plyn. S penězi pak naskočil do opodál nastartovaného auta, v němž seděl třetí pachatel.

K loupežnému přepadení mělo dojít před supermarketem Terno v opavské městské části Jaktař.
Před jaktařským Ternem došlo k přepadení

Při samotné loupeži se pracovníci agentury na velký odpor nezmohli. Jeden z nich k tomu ani neměl důvod, byl totiž strůjcem plánu, druhý, nic netušící kolega, sám nic nezmohl.

ANALÝZA DAT

„Rozsáhlým prověřováním a úzkou spolupráci s dotčenou bezpečnostní agenturou se podařilo zadržet tři osoby. Přesný způsob odhalení nebudeme komentovat. Mohu jen uvést, že to byla to rozsáhlá analýza zajištěných dat a také již zmíněna úzká spolupráce,“ uvedl v pondělí opavský kriminalista Adam Suchánek.

Všem zadrženým hrozí dva až deset let vězení. Byl podán návrh na uvalení vazby. V ní ale skončil pouze jeden z aktérů, zbylí jsou stíháni na svobodě.

Auto narazilo do stromu, zraněno bylo pět lidí včetně dětí.
Auto narazilo do stromu, zraněno bylo pět lidí včetně dětí

„Provedli jsme několik domovních prohlídek. Našli jsme část uloupených peněz i věci použité při loupeži – kuklu a slzný plyn. Podařilo se zajistit i vozidlo, kterým z místa odjížděli,“ dodal Suchánek.

DOVOLENÁ

Pachatelé si peníze rovným dílem rozdělili. Nakoupili za ně různé věci – mobilní telefony, zařízení do domácnosti a podobně. Jeden z lupičů použil hotovost na zaplacení zálohy na dovolenou. Odjet ale nestihl.

Proč loupili, není zcela jasné. „Bylo to spontánní rozhodnutí. Vyloženě zásadní důvod k tomu neměli,“ prohlásil Suchánek.

Muži se přiznali. „V jejich výpovědích jsou určité rozkoly, ale doznávají se,“ uzavřel Suchánek.

Ilustrační foto.
Třináctiletý řidič v Ostravě ujížděl o půlnoci policistům. Havaroval
Letiště Leoše Janáčka v Mošnově. Ilustrační foto.
Chystáte se na dovolenou? Pozor na čas, lidé si pletou i den odletu!