Odpust a letní prázdniny jdou na Prajzské neodmyslitelně dohromady. Největší z nich, který jako každý rok budou hostit Kravaře, se uskuteční mezi 23. až 27. srpnem, předvoj v podobě menších odpustových akcí ovšem už probíhá. Pro místní je skoro povinností se jich zúčastnit.

Kravařský odpust 2017

Zdroj: Youtube

„Pod pojmem odpust si většina lidí v okolí dokáže představit pouze ten kravařský. Tato pompézní akce trvající téměř celý týden je spojena povětšinou s návštěvou kolotočů a dalších atrakcí. Když jsem býval mladší, pravidelně jsem na odpust jezdíval a užíval si ho plnými doušky, avšak čím je člověk starší, tím víc ho zajímají jiné věci než jen kolotoče a diskotéky,“ přiznal Matěj Boček z Bolatic.

Podobně to mají ovšem i další, postupem času se mění způsob, jakým se odpustů zúčastňují.

Kravařský odpust 2017. Kravařský odpust 2017. Zdroj: Deník/Petr Widenka„Pocházím z Dolního Benešova a odpust v Kravařích mám spojen s velkou porcí zábavy. Když jsem byl malý, jezdili jsme tam na kolotoče, cukrovou vatu a podobně. Později to pro mě byla skvělá možnost potkat se s řadou přátel z Prajzské a s nimi, jak se lidově říká, zapařit. Vzhledem k tomu, že teď mám malou dceru, vracíme se zase na začátek a je to pro mě opět o kolotočích a cukrové vatě,“ vysvětlil Opavan Jan Křižák.

Možná druhá největší odpustová akce na Opavsku se koná v Píšti. Začíná už dnes a potrvá do pondělka. Odpustem bude žít celá obec. Část programu proběhne na prostranství u obecního úřadu, další pak v areálu Slavie Píšť, kde se v sobotu večer stane hlavní hvězdou rapper Ektor.

„Organizujeme to jako klub a znamená to pro nás poměrně dost starostí. Odpust se u nás ovšem koná desítky let, takže jsme sehraní. Během těchto dní přijíždí do Píště lidi z celé Prajzské, schází se rodiny a to i s členy ze zahraničí, například Polska či Německa, kteří doráží také. Jezdí k nám návštěvníci od Ostravy až po Opavu,“ komentoval předseda Slavie Píšť a píšťský radní Daniel Šebestík.

Letní kino. Ilustrační foto.
Letní kina dál promítají

Dodejme ještě, že už od včerejška probíhá odpust v areálu Sokola v Kobeřicích, jehož vrcholem bude dnes večer od 21 hodin vystoupení Ewy Farné.

Zapomínat nesmíme ani na kravařskou část Kouty. Zde je odpust na programu v sobotu a neděli s tím, že během odpoledne druhého víkendového dne u Buly Arény zahraje například skupina Nebe či Dalibor Janda.

Labyrint se nachází poblíž hlavní silnice v ulici Olomoucké, poměrně nedaleko místa, kde bylo situováno během premiérového ročníku v loňském roce.
Noční test pro odvážné. Zablouděte v kukuřičném labyrintu

Co je to odpust?

Odpust je záležitostí Hlučínska a pod tímto názvem se rozumí svátek patrona kostela a také výroční pouť. Jedná se o vícedenní záležitost. Na Prajzské se těchto akcí během léta uskuteční hned několik. Nejvyhlášenější je už desítky let odpust v Kravařích, který pravidelně připadá na druhou polovinu srpna. Účastní se ho tisíce lidí z celého regionu. Mnozí z nich slaví i několik dní v kuse, přizpůsobují se mu rovněž místní podniky. Vyvrcholením je vždy tradiční pondělní ohňostroj. Letos se tento odpust uskuteční mezi 23. až 27. srpnem.

První sklad ve Vrběticích vybuchl během října 2014, další explodoval v prosinci téhož roku.
Hlučínský útvar ve Vrběticích zasahuje už téměř čtyři roky