Zatímco loni posádky záchranné služby vyjížděly k celkem 16 800 případům, letos je to za celé prázdniny zhruba o pět set čtyřicet více. Celkem letos posádky sanitek ošetřily 15 803 pacientů.

Záchranáři zasahovali nejen u úrazů či nehod, ale také u vyššího počtu kolapsů či alergických reakcí. To dokazují i statistiky, podle kterých bylo nutné vyjet k 1167 pacientům, které postihl kolapsový stav, a k dalším sto padesáti, jež postihla právě alergická reakce.

Neblahým fenoménem prázdnin jsou úrazy. Těch zaznamenala krajská záchranná služba přesně 3404. „Z celkového počtu skoro tří a půl tisíce úrazů bylo pouze osmdesát šest kvalifikováno jako těžké zranění, u sedmadvaceti případů byla nutná resuscitace a pětadvacet skončilo tragicky," uvádí Lukáš Humpl, tiskový mluvčí krajské záchranné služby.

Zajímavou úlohu zaujímá v krajském záchranném systému Letecká záchranná služba, která má na kontě za letošní prázdniny 139 misí. To je o čtyřicet více než v roce 2011.

Plyšový Kryštůfek záchranář už pomohl zhruba pětistovce dětí. Projekt se podle jeho autorů osvědčil.Dětem pomáhá Kryštůfek záchranář

Zvláštní kategorií úrazů jsou úrazy dětí. Za celé prázdniny bylo ošetřeno zhruba devět set dětí ve věku do patnácti let. Nejčastějším důvodem k výjezdu byly pády, úrazy při hře či nehody.

Při následném transportu dětí sanitkou nebo vrtulníkem se záchranáři potýkají s problémy ať už se jednalo o neklid dítěte, strach z okolí, obavy, bolest či úzkost. Od loňského roku proto odstartovali ve spolupráci s firmou Kapitol projekt Kryštůfek záchranář.

Smyslem projektu je umístit do každého sanitního vozu plyšovou hračku v podobě dětského záchranáře. Ta má převážené dítě zklidnit. „Plyšová hračka je ideální prostředek k navázání komunikace mezi záchranářem a malým pacientem," říká Lukáš Humpl. Podle jeho slov záchranářům usnadňuje práci tím, že děti raději ukazují místa své bolesti na hračce než samy na sobě. Mladý pacient má možnost si hračku ponechat, a tak se mu stane ve většině případů oporou i při pobytu v nemocnici.

Dalších pět set Kryštůfků pro krajskou záchrannou službu

Záchranáři v těchto dnech přijali další zásilku s pěti sty plyšovými hračkami Kryštůfka. „V ekonomicky obtížné době se podařilo sehnat peníze na užitečný projekt, který se velmi rychle osvědčil," uvedl David Holeš, záchranář a náměstek ředitele krajské záchranné služby.

Plyšová hračka má pomoci dětem cítit se lépe v cizím prostředí sanitních vozů. „Není ani potřeba zdůrazňovat, jak Kryštůfek pomáhá všem okolo sebe dětem, rodičům i lékařům. To je pro nás jasný signál, že to má smysl," říká Milan Kopčil, hlavní manažer projektu. 

ANDREAS PAPADOPULOS