„Na mapách sice můstek vedoucí přes potok Zábřežka vyznačený je, ale fakticky a hodně dlouho tam není nic. Pěší se tu mohou dostat do potíží, hloubka koryta strouhy i její rozpadající se kamenité dláždění bez schůdků či stupňů jsou nebezpečné. Chybí tam i madla nebo zábradlí,“ uvádí proskovický sokol a turista Karel Sýkora.

Ten na problém na trase vedoucí z Jistebníku přes Ostravu a dále Petřkovice až k soutoku Odry s Olší nepoukazuje poprvé. „Dva tři roky zpátky jsem to řešil se starosty na jejich cyklojízdě, ale nic se nedělo,“ líčí s tím, že přímo s rizikem je to přes Zábřežku přibližně sedmdesát metrů. Oklikou a bezpečněji po cyklostezce navíc asi o kilometr.

Utkání 1. kola FORTUNA:LIGY: FC Baník Ostrava - FC Slovan Liberec, 13. července 2019 v Ostravě.
Na úvod šok pro Baník! Nedal penaltu a pak padl gólem v nastavení

Na radnici Jihu si na turistu Sýkoru i jeho nápad zřídit na řečeném místě přechod pamatují. „Zabývali jsme se tím a projednali to také se správcem toku, státním podnikem Povodí Odry, který považuje umístění lávky za nevhodné. Kdybychom ji chtěli vybudovat sami, museli bychom si zajistit vztah k pozemku,“ říká Petra Bálková za obvod.

Povodí Odry sděluje, že ústí Zábřežky do Odry leží „v aktivní zóně záplavového území, hydraulicky extrémně namáhaném profilu pod jezem a je ovlivněno vzdutím řeky“. Konfigurace terénu stejně jako odtokové poměry rovněž nenahrávají plánům turistů mít tam lávku pro pěší, jak poznamenává tisková mluvčí tohoto státního podniku Šárka Vlčková.

Ilustrační foto.
V Beskydech vznikne nová lesní stezka. Umožní pozorování ptáků i oblohy

„Nebyla by to jen pomoc turistům všeho věku, ale i prevence před úrazy, služba veřejnosti a zlepšení zpřístupnění oderských břehů,“ míní Sýkora s tím, že se sokoly z několika ostravských obvodů už podobné dřevěné můstky vystavěli svépomocí. Například ve Staré Bělé či Proskovicích. A jejich projekt lávky u Zábřežky zatím končí „u ledu“.