Zahrádkáři: vrací se k ředkvi a štěrbákům, pěstují ale i exotiku
Skladba plodin, které se objevují na zahrádkách našich pěstitelů, se začala obměňovat. Kromě návratu například skoro zapomenutých ředkví či štěrbáků (odrůda salátu) přibývá také pěstitelů, kteří zkoušejí pěstovat exotické plodiny.
Miroslav Šmoranc z odborného oddělení Českého zahrádkářského svazu ale zároveň upozorňuje na to, že hodně zahrádkářů se vrací k pěstování brambor, česneku, cibule, mrkve a také zelí.
„V posledních dvou letech se totiž zvýšila cena těchto plodin, a to dost výrazně, takže jsou opět v kurzu. Platí to i pro česnek, protože český česnek je mnohem kvalitnější než dovozový. Dá se tak říci, že pěstování veškeré zeleniny se vrací opět na zahrádky. Lidé sadí i bylinky a někteří se pouštějí i do pěstování chřestu. Hlavně vzhledem k jeho pozitivnímu účinku na zdraví a relativně vysoké ceně. Těžko říci, která plodina je u našich zahrádkářů stěžejní, ale tipoval bych rajčata, ředkvičky a asi i kedlubny,“ upřesnil Miroslav Šmoranc.
To, že zahrádkáři zkoušejí pěstovat nové plodiny, potvrzuje také Ruben Oborný ze Základní organizace Českého zahrádkářského svazu Ostrava-Odra v Zábřehu.
„Takže kromě návratu třeba k tuřínu, černým ředkvím či černému kořeni se zahrádkáři pokoušejí pěstovat i exotické plodiny, které mají svůj původ v jižních zemích. To i díky tomu, že v posledních letech sledujeme trend oteplování počasí. Hodně se pěstuje třeba ačokča, což je druh aztécké papriky, která vypadá jako paprika a chutná jako okurka. Vysazují se i mrazuvzdorné odrůdy kiwi, stejně tak i kalabasa, což je pro změnu indická okurka,“ upřesnil dále Ruben Oborný.
Vliv oteplování klimatu a také šlechtění dokonce umožnil, že se i u nás v nížinách pěstují melouny či fíky. „Vinná réva se dnes už pěstuje na zahrádkách i ve vyšších polohách a obdobné platí i o meruňkách a broskvoních. Někteří zahrádkáři pěstují i olivovníky, i když většinou v nádobách,“ podotkl dále Miroslav Šmoranc.
Ludmila Müllerová, předsedkyně ZO zahrádkářů Na Salmě ve Slezské Ostravě, upozorňuje, že v těchto dnech už je třeba rychle připravit půdu na sázení.
„Nejvyšší čas je třeba k tomu, abychom okopali na podzim zasazený česnek. Později už česnek neokopáváme. Stejně tak je třeba okopat i jahody, u těch je vhodné ostříhat i špatné listy. Zhruba o třetinu je pak třeba zkrátit ovocné keře, zapomenout by zahrádkáři neměli ani na postřik ovocných stromů proti přezimujícím škůdcům. Ve skleníku už se dají sadit ředkvičky, salát i kedlubny,“ jmenuje Ludmila Müllerová některé z úkolů, na které by zahrádkáři neměli zapomenout.
K tématu
Už tradičně zahájila společnost Beskyd Fryčovice v prvních březnových dnech prodej sadbových brambor odrůd v pětikilových baleních za cenu 105 korun. Pro maloodběratele jsou dostupné v prodejnách Rynek ve Fryčovicích, Ostravě, Kopřivnici a Havířově. „Předpokládáme, že aktuálně vysoké ceny konzumních brambor a poptávka po bramborách českého původu mohou motivovat k sadbě na větších plochách nebo osloví nové pěstitele brambor,“ předpokládá obchodní ředitelka společnosti Patricia Solanská.