Na zámku v Kuníně se koná již více než patnáct let.

„Celkově je na výstavě zhruba patnáct set květů,“ sdělil pro Deník kastelán zámku Jaroslav Zezulčík a doplnil, že poprvé v historii výstavy je květinové aranžmá ve všech pokojích zámku.

Květinám vévodí růže, jichž je pět set.

„Hraběnka Marie Walburga, bývala majitelka zámku, měla velice ráda růže, někdy jich kolem sebe mívala i kolem stovky,“ vysvětlil původ akce Jaroslav Zezulčík. Pronikavou vůní zpestří prostředí pokojů na zámku také mnoho lilií. Ve středu večer totiž z Rakouska přicestoval hrabě Karel Vetter z Lilie, vnuk posledního šlechtického majitele nedalekého zámku Nová Horka.

Zámek v Kuníně a příprava na akci Růže pro paní hraběnku - snímek z 27. září 2017.
Kromě růží bude zámek patřit také policejní historii a současnosti

Instalace květinových vazeb trvala zhruba čtyři dny. Podle Jaroslava Zezulčíka i tato byla letos výjimečná. „Také letos historické vazby květin připravil Slávek Rabušic, který patří k naším nejlepším floristům. Běžně to dělává ve třech lidech, ale letos jich to dělalo patnáct. Je to proto, že letos si tady rovnou udělal seminář,“ uvedl jako zajímavost Jaroslav Zezulčík.

Milovníci květinových vazeb si určitě přijdou na své, kromě historických totiž budou k vidění například vazby připomínající prostředí čínské tabule a nebudou chybět ani vazby, které vyjadřují podzimní náladu.

Pokud by se mezi návštěvníky našel někdo, koho květy nebaví a přišel jen jako doprovod, nemusí zoufat, společně s výstavou růží začala výstava o zakladateli četnictva Josefu von Kronenbergovi, jenž chodil do školy na zámku v Kuníně společně s Františkem Palackým.

„Návštěvníci, kteří již zámek navštívili, si zámek mohou procházet sami, bez průvodce. Výjimečně je také povoleno i fotit,“ dodal Jaroslav Zezulčík s tím, že výstava Růže pro paní hraběnku potrvá do neděle 8. října.

Chobotničky a čepičky pro novorozence v Nemocnici Nový Jičín
Chobotničky od sestřičky pomáhají novorozeňatům