„Domníváme se, že vagony tam stojí proto, aby nebylo dobře vidět, co je všechno za nimi. Jak je možné, že podnik žádá o povolení zřídit si skládku uhlí a my ji už vidíme z cesty?“ zlobí se Aleš Boháč, místostarosta Radvanic a Bartovic.

Obvod patřící k nejzaprášenějším lokalitám v republice má veliké obavy ze záměru AM vybudovat nové úložiště s kapacitou až 200 tisíc tun. Česká inspekce životního prostředí, hygiena, kraj, město a jiné obvody či obce jsou podle Boháče pro.

„My to odmítáme! Jak ve variantě A s nekrytou polní skládkou, tak i ve variantě B s halami. Ročně by se nám zde zvýšily emise prachu asi o 7,6 tun,“ uvádí Boháč s tím, že AM by měla uhlí nakoupené v Austrálii či USA skladovat „někde po cestě“.

Místostarosta považuje za tuze prašný taktéž způsob manipulace s řečenou surovinou (vykládání i nakládání vagonů pomocí strojů).  „A kdo ohlídá, že nebudou skladovat, kolik chtějí, a na větší ploše, než slibovaných 42 metrů čtverečních?“ říká.

Představitelé zaprášeného obvodu proto připomínkují řízení EIA – vyhodnocení dopadu na životní prostředí – k projektu AM. „To, že firma nabízí další kompenzace, bereme jako fakt, že má v oblasti životního prostředí co zlepšovat!“ míní Boháč.

Balení vánočních stromků pro převoz do firmy Zafido na plantáži v obci Konětopy ve Středních Čechách.
Nákup vánočního stromku: s pilkou ve Vratimově, podle fotky v e-shopu!

Mluvčí AM Barbora Černá-Dvořáková vysvětluje, že polní skládky uhlí jsou v západoevropských koksovnách běžné, a že společnost k jejímu zřízení nutí útlumy těžby uhlí na Ostravsku a Karvinsku. V případě 200 tisíc tun jde o zásoby na dva měsíce.

„Když přišly výpadky v těžbě v regionu, začali jsme skladovat naše zásoby v místě pro vykládku přetížených vagonů u Závodu 10. Má pro tento účel platnou kolaudaci a stavební povolení nespecifikuje, jaké množství tam může být,“ líčí Černá-Dvořáková.

Přesto nicméně podnik požádal o vybudování polní skládky, která tolik vadí obvodu Radvanice a Bartovice. Má na ní být využívána nejlepší dostupná technologie BAT (Best Available Technology) a společnost nabídla řadu kompenzačních opatření.

„Chceme vyjít vstříc i výsadbou ochranné zeleně, vodními postřiky skládky či úklidem čistícími vozy nad rámec povinností,“ podotýká Černá-Dvořáková. Závěrem upozorňuje, že AM „dobrovolně a nad rámec zákona“ zachycuje cca 450 tun emisí ročně.

Učni z Klimkovic napečou půl tuny cukroví - víceméně vlastníma rukama
Učni v Klimkovicích napečou půl tuny cukroví - víceméně vlastníma rukama

„Polní skládka je uvažovaný záměr, a proto v souvislosti s ní nelze provádět ani kontroly,“ vzkazuje Miroslava Chlebounová za krajský úřad. Zda bude nakonec zřízení úložiště vůbec povoleno, to záleží  na EIA. Její výsledky poslouží jako odborný podklad.

Slovo dostávají i občané! K projektu polní skládky uhlí se mohou vyjádřit i občané. V pondělí 4. prosince se totiž v prostorách hasičské zbrojnice v Radvanicích a Bartovicích od 15.30 koná veřejné projednávání tohoto záměru podle zákona o posuzování vlivů na životní prostředí. A až čtvrtka 7. prosince ho může veřejnost komentovat i na webovém portále krajského úřadu Moravskoslezského kraje, který řídí proces EIA.

 

Mošnovská opravna letadel Job Air Technic, listopad 2016. Ilustrační foto.
Mošnovský JOB AIR Technic míří na ruský trh