„Případ úhynu ryb je stále v šetření. Kriminalisté nyní čekají na výsledky znaleckých posudků. Doba na jejich vypracování odpovídá množství zkoumaného materiálu. Již dříve jsme avizovali, že lze počítat s několika týdny,“ komentoval pro Deník aktuální stav vyšetřování policejní mluvčí Petr Jaroš.

Rybáři se zatím snaží navrátit prakticky mrtvé řece život, začali s jejím opětovným zarybňováním.

„Došlo k poškození celého vodního biotopu a podmínek pro všechny na vodu vázané organismy na zhruba čtyřiceti kilometrech toku,“ připomínají Pavel Kocián a Rostislav Trybuček, předseda a jednatel územního rybářského svazu pro Severní Moravu a Slezsko.

Dosavadní odhad škod včetně nákladů na likvidaci uhynulých ryb šplhají podle nich do desítek miliónů korun.

„Pro náš územní svaz je to také ztráta citová, neboť při péči o toky využíváme lidských zdrojů bez nároku na finanční ohodnocení a mnohdy při plnění zákonných povinností produkujeme rybí násady vlastními silami,“ říkají rybáři.

Pracovníci sjednané firmy instalují pod střechu zámku ve Vsetíně nádrž na vodu. Bude součástí moderního protipožárního systému, který při hašení ohně používá vodní mlhu; úterý 20. října 2020
VIDEO: Nevšední podívaná: nádrž na vodu stěhovali do zámku dírou ve střeše

Na nákladnou obnovu života v Bečvě už začala přispívat také veřejnost. Rybáři zřídili transparentní účet s názvem Bečva 2020 u Raiffaisenbank, na který lze zasílat peněžní dary. Prozatím se nashromáždilo necelých 400 tisíc korun od jednotlivců či místních rybářských organizací. Číslo účtu je 35036038/5500.

„Veškeré finanční prostředky na tomto účtu budeme čerpat výhradně na pokrytí vzniklých škod na řece Bečvě,“ ujišťují za výbor územního rybářského svazu Pavel Kocián s Rostislavem Trybučkem.

Kromě místních rybářských organizací a jednotlivců se nyní mezi dárce zařadí také město Valašské Meziříčí. Zarybnění řeky podpoří částkou 100 tisíc korun.

„Snahou všech je vrátit do Bečvy co nejrychleji život. Rybáře čeká spousta práce a potřebují pomoc. Doufám, že přispějí fyzické osoby i firmy,“ vyzývá starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek.

VINÍK JE STÁLE NEJASNÝ

K masivnímu úhynu desítek tun ryb v řece Bečvě došlo v neděli 20. září. Že jde o otravu nebezpečnými kyanidy potvrdili pracovníci České inspekce životního prostředí (ČIŽP) čtyři dny po této ekologické havárii.

„Kontaminační mrak postupoval od Choryně na Vsetínsku přes Hustopeče nad Bečvou, Teplice nad Bečvou k Hranicím a poté k Lipníku nad Bečvou až do Přerova. Zde se v nadjezí zastavil. Část se ještě dostala do soutoku s Moravou, kde se jí ale podařilo naředit vodou z vodních nádrží Slušovice a Fryšták,“ shrnula mluvčí inspekce Radka Nastoupilová.

Ihned po objevení prvních mrtvých ryb v Bečvě vyvstala samozřejmá otázka: kdo za to může? Zatím to nelze s jistotou říct. Jako jedna z prvních se „do hledáčku“ veřejnosti i politiků dostala meziříčská chemička DEZA spadající pod koncern Agrofert.

Ilustrační foto.
Krize útočí na rozpočty. Města šetří, škrtají a vytvářejí rezervy

Firma však zavinění opakovaně důrazně odmítla, přičemž se odvolává i na výsledky kontrol ČIŽP.

Nyní je pozornost vyšetřovatelů obrácená spíše na odpadní kanál vedoucí do Valašského Meziříčí až z areálu bývalé Tesly v sousedním Rožnově pod Radhoštěm.

Na ten je však napojena řada různých firem. Kdo konkrétně tedy za únikem smrtelně nebezpečné látky stojí, nebude zřejmě jasné, dokud neskončí policejní vyšetřování.