"Muž se zbraní viditelně umístěnou u pasu se v sobotu 19. září krátce před třináctou hodinou pohyboval v Ostravě-Zábřehu na ulici Výškovické," uvedl mluvčí Městské policie Ostrava (MPO) Jindřich Machů s tím, že událost oznámil na tísňovou linku 156 občan, který právě strážníkům uvedl, že na jedné z autobusových zastávek na ulici Výškovické v Ostravě-Zábřehu se pohybuje podezřelý muž se zbraní.

Budova dopravního podniku Ostrava. Ilustrační foto.
Údajné dotační podvody v ostravském dopravním podniku řeší soud

"Hlídka po příjezdu muže na místě již nenalezla. Od svědků se však strážníkům podařilo zjistit, že podezřelý muž se zbraní nastoupil do autobusu číslo 31 a před malou chvílí odjel. Hlídka tedy začala pronásledovat autobus, ve kterém se podezřelý přesouval. Po dostižení autobusu na zastávce Hotel Bělský les na ulici Plzeňské pak spatřila muže, který vystupoval z tohoto autobusu a v pouzdru u pasu měl viditelně zasunutu zbraň," popsal zásah mluvčí MPO.

Strážníci vyzvali onoho muže, aby jim prokázal svou totožnost a předložil zbrojní průkaz a doklady ke zbrani.

"Muž nedokázal věrohodným způsobem prokázat hlídce svou totožnost a rovněž nepředložil strážníkům doklady opravňující jej k držení zbraně ani ke zbrani samotné. Proto mu byla mu zbraň strážníky na místě odebrána a následně byl předveden na služebnu Policie České republiky k prokázání totožnosti," dodal dále Machů.

Několik policejních hlídek a záchranná služba zasahovaly v neděli v prvních minutách nového dne v ulici Karpatské v Ostravě. Důvodem byla nahlášená hromadná rvačka. Na místo postupně dorazilo nejméně sedm policejních aut.
Noční drama v Ostravě! Hromadná rvačka vypukla na oslavě, pak se to pralo venku

Na policejní služebně bylo zjištěno, že se jedná o 51letého muže. Provedená dechová zkouška vyzněla negativně. K motivu svého jednání dotyčný uvedl, že nevěděl, že nemůže na veřejnosti nosit viditelně zbraň. Prohlásil, že se zbraní nikterak nemanipuloval a že jí tak nosí už dva roky.

"Ke zbrani samotné bylo zjištěno, že se jedná o flobertový revolver značky Flobert court ráže 6mm s maximální úsťovou energií 7,5 Joulu. Na tuto zbraň tak dle zákona o zbraních a střelivu není nutné vlastnit zbrojní průkaz. Nosit zbraň viditelně na veřejnosti se tak tomuto muži nevyplatilo. Ze svého jednání se bude zpovídat před správním orgánem, kde mu hrozí pokuta až do výše 15 000 korun," řekl závěrem mluvčí.