Nezisková organizace z Ostravy pomáhající autistům, mentálně handicapovaným včetně lidí s nejtěžšími agresivními formami postižení a jejich rodinám má problémy. Vynaložila 1,2 milionu na zpracování dvou důležitých projek a zjišťuje, že se bude muset obejít bez grantů i uvedené částky ve svém rozpočtu.

„Veškeré podklady k žádosti o podporu jsme doložili. Firma, kterou jsme si pro vyřízení projektové dokumentace objednali, však naše projekty odevzdala bez základních příloh studií proveditelnosti a finanční analýzy,“ líčí Michal Panáček, ředitel Mikasy. Nepomáhají ani opakované výzvy k nápravě; neziskovka má tím pádem smůlu.

Hotelový dům Hlubina v Ostravě, srpen 2019.
Sousedé o hotelovém domu Hlubina v Ostravě: Kdyby šel k zemi, nevadilo by nám to

„Žádali jsme o evropské prostředky z Integrovaného regionálního operačního programu. Centrum pro regionální rozvoj ČR přitom kvůli chybějícím přílohám naše záměry nezařadilo do hodnocení,“ popisuje Panáček s tím, že na stacionář chtěli devatenáct milionů a na domov (vybudovaný na zelené louce) čtyřicet milionů korun.

„Nedostaneme nic a ještě jsme přišli o 1,2 milionu zaplacených na přípravu projektů z vlastních zdrojů,“ podotýká ředitel Mikasy, která má desetimilionový roční rozpočet. A jeho více než desetina jí nyní velmi chybí není schopna provozovat některé služby veřejnosti. Nemluvě už o jejich předpokládaném rozšiřování či zkvalitňování.

Jaromír Soukup
Ostravská kauza Dětského ráje dorazila do Prahy. Na paškál si ji vzal i Soukup

„Nevylučujeme, že skončí aktivizace autistů, k nimž jezdíváme do rodin v celém kraji a pracujeme na jejich zapojení do společnosti,“ uvádí Panáček. Mikasa věnující se měsíčně padesáti až šedesáti klientům, jak doplňuje, předala případ zpackané přípravy projektů svým právníkům. Požaduje alespoň vrácení uhrazených nákladů.

K TÉMATU

Proč k tomu došlo?
Mikasa nechala projekty připravit ostravské společnosti Euro Grant Investment, jejíž představitelka Lucie Žurková poskytla komentář k celé záležitosti. Co se plánu výstavby domova týče, již v roce 2016 ho zamítli kvůli „pochybení způsobeného odpovědnými pracovníky krajského úřadu“. Přepracovaný záměr byl vloni podán nanovo. „Z důvodu našich kapacitních možností jsme ale nebyli schopni zcela a řádně předložit dotační dokumentaci jak pro projekt domova, tak denního stacionáře a projekty se již nemohly ucházet o evropskou dotační podporu,“ vysvětlila Žurková s tím, že v konkrétní výzvě žádalo celkem třiadevadesát subjektů skoro dvě miliardy, přičemž bylo k dispozici pouze 350 milionů korun. Euro Grant Investment každopádně objevila „nové reálné dotační příležitosti“ ve výzvách vyhlášených ministerstvem práce a sociálních věcí. Mikase navíc věnovala též finanční dar ve výši třiceti tisíc korun na rozvoj jejich aktivit.

Autorem sochy Věry Špinarové v Ostravě je David Moješčík.
Bez souhlasu Moješčíka se socha Špinarové prodávat nebude!