„Vaše stadiony proměníme na bojové pole. Bude vás to bolet, nikam se neschováte, my jsme Baník, noční můra, proto utíkáte,“ zpívá se v jejich písni. Mají svého vůdce. Před několika roky jím byl Petr H. (31 let) z Havířova. O své roli vyprávěl u Krajského soudu v Ostravě, který ho před několika dny poslal na pět let za mříže, a to za účast na přepadení opavských fotbalových příznivců v roce 2018. O případu Deník podrobně informoval.

Bitky, trénink

„Každý klub má tvrdé jádro fanoušků. Kdysi jsem byl vůdcem chuligánů. Dostal jsem se mezi ně postupně. Přišlo to samo. Bylo nás tam padesát nebo šedesát. Scházeli jsme se ve fitness a tělocvičnách. Cvičili jsme, abychom měli svaly,“ uvedl s tím, že trénovali i bojové sporty. „Byl to můj životní styl. Domlouval jsem bitky. Bylo jich hodně. Někdy dojde ke střetu, i když se nic nedomlouvá. Baník – tím světem jsem žil,“ dodal.

Baníkovcům hra na hodné hochy nevyšla. Od soudu odcházeli zděšeni.
VIDEO: Baníkovcům hra na hodné hochy nevyšla. Od soudu odcházeli zděšeni

K soudu v případu přepadení opavských fanoušků jej vězeňská služba přivedla z káznice, v níž si odpykává trest za předchozí delikty. S překročením zákona má již své zkušenosti. Mimo jiné ve vlaku napadl policistu, který doprovázel fotbalové fanoušky. Odpálil také dýmovnici na vlakovém nádraží. Byl i ve skupině, jež na Havířovsku zaútočila na Romy.

Prohlédnutí

Za mřížemi se změnil. S Baníkem již podle svých slov nechce mít nic společného. „Stydím se za to. Stydím se za život, který jsem vedl v minulosti. Nepovažuji ho za správný,“ prohlásil Petr H., který mluvil také o svém prohlédnutí ve vězení.

„Absolvoval jsem křesťanský program Vězňova cesta. Byly tam paní terapeutky, rozebírali jsme minulost i budoucnost, mluvil jsem i s kaplanem. Snažím se být aktivní a dále na sobě pracovat,“ prohlásil Petr H., jenž vzpomínal i na závěrečné období svého fandění. „Děly se mi zvláštní věci. Zdály se mi sny, že mi někdo krade auto. A po nějaké době se to skutečně stalo. I v okolí se začaly dít věci, na které mi nikdo nedal odpověď,“ popsal svůj stav. Jak zdůraznil, k životu, který zcela zasvětil fandění Baníku, se již nikdy nechce vrátit.

Lítost

Stejně se vyjádřili i další obžalovaní, kteří se kvůli přepadení opavských fanoušků z roku 2018 ocitli před soudem.

„Lituji toho, nechci prožít rané dětství svého syna ve vězení. Už jsem tam nahlédl a nechci, aby to pokračovalo. Nechci syna vystavit situaci, že bude ve školce nebo na základní škole přemýšlet, kde je jeho otec. Na fotbal nechodím, zanechal jsem kontaktů. Lituji toho,“ prohlásil jeden z nich.

K TÉMATU: Loupež

K přepadení opavských fanoušků došlo na podzim 2018 v obci Březová na Opavsku. Baníkovské komando si tehdy počkalo na příznivce SFC Opava vracející se z utkání svého týmu v Brně. Maskovaní násilníci připravili rafinovanou silniční past, kdy předstírali defekt. Když Opavané ve svém autě zastavili, z dalších ukrytých vozů vyskákali maskovaní násilníci. Zmocnili se klubových věcí rivalů, poškodili jejich vozidlo a uprchli.

Utkání 23. kola první fotbalové ligy: FC Baník Ostrava - AC Sparta Praha, 11. března 2023, Ostrava. Fanoušci Baníku.
VIDEO: Fanoušci v Ostravě proti Spartě? Věřte, nevěřte, my chceme Baník

Z loupeže bylo původně obžalováno sedmnáct fandů Baníku Ostrava. Hrozilo jim pět až dvanáct let vězení. Dvanáct z nich na podzim 2020 uzavřelo se státním zástupcem dohodu o vině a trestu. Vyvázli s podmíněnými tresty, peněžitými tresty a zákazy vstupu na stadiony. Zbývajících pět dohodu odmítlo. Soud jim vloni v únoru vyměřil tresty od 5 let a tří měsíců do sedmi a čtvrt roku. Vrchní soud v Olomouci verdikt zrušil a případ vrátil k novému projednání.

Čtyři z obžalovaných v očekávání mírných trestů prohlásili vinu. Soud se ale obměkčit nenechal a třem z nich v těchto dnech vyměřil pětileté vězení. Čtvrtý dostal tříletý podmíněný trest. Pátý obžalovaný, který možnost prohlášení viny odmítl, bude ještě na jaře souzen v samostatném procesu.