Okurka je plodová tykvovitá zelenina a mezi její nejbližší příbuzné patří dýně a meloun. Existují desítky druhů okurek, běžný laik a konzument si ovšem vystačí jen s dělením na nakládačky a salátovky.

Jedno však mají všechny ty malé, odrostlejší, baňaté, s hrubou, hladkou i chlupatou slupkou společné: pravidla pěstování. „Okurky jsou známé tím, že dávají pěstitelům zabrat. Říká se o nich, že jsou nenáročné na péči, ale není to pravda: okurky nemůžete nechat jen tak, vlastnímu osudu," varuje pěstitelský web Backyard Boss .

Projděme si společně na pět důležitých věcí, bez kterých se úspěšné pěstování okurek neobejde.

1. Vyberte pro okurky slunečné místo

Jejich čas začíná právě teď. Teplomilné okurky patří do záhonu až koncem května, kdy jim nehrozí smrtící mrazíky. A teplo a slunce potřebují během celého růstu.

„Jednou z nejhorších chyb, kterých se můžete při sázení okurek dopustit, je vysévat je do oblasti s příliš velkým stínem. Milují jasné sluneční světlo a potřebují ho alespoň 6 hodin denně," nabádá zahrádkářský web Epic Gardening s tím, že udržování nastřádaného tepla v půdě dobře poslouží i fólie nebo jiný mulčovací materiál.


Nahrává se anketa ...

2. Bohatá půda je základ

Rostliny okurek nezkoušejte odbýt chudou půdou, jsou velmi náročné. Nejlepší volbou je kyprá, humózní zemina s přídavkem kompostu a nejlépe organického hnojiva. Někteří zahradníci sázejí okurky přímo na kompost v domnění, že pro ně dělají to nejlepší. Podle webu Epic Gardening to však není dobrý nápad.

„Pro ideální růst potřebují mnohem víc než než jen kompost. Použijte ho jen jako přídavek do kvalitní zeminy," doporučuje web Epic Gardening.

„Okurky vyžadují i pravidelné přihnojování po celou dobu vegetace. Můžete použít hnojivo na rajčata nebo takové, které nemá příliš vysoký obsah dusíku nebo draslíku," dodává web Backyard Boss.

Jak se vyzbrojit na "okurkové" škůdce:

| Video: Youtube

3. Zálivka musí být rovnoměrná

Okurky potřebují ke svému zdárnému růstu a dobré chuti plodů poměrně dost vody, a to průběžně, bez extrémů. Suchem rozpukaná půda a pak nálož vody, která rozbahní půdu, okurky neocení.

„Okurky obsahují 96 procent vody, takže není překvapením, že jí potřebují hodně i rostliny," píše web Backyard Boss s tím, že pokud to za vás neudělá déšť, dopřejte jim vláhu každý den.

Nedostatek vody se projeví nepěknými plody se suchým vnitřkem, naopak nárazové zalévání nadměrným množstvím vody je nejrychlejší cestou k hnilobě, plísním a napadení škůdci.

4. Vyberte okurkám ty nejlepší sousedy

„Nikdy nesázejte okurky poblíž brambor!" varuje hned na úvod zahrádkářský web Simple Garden Life s tím, že brambory uvolňují do půdy látku, která zpomalí a dokonce poškodí růstový vzorec rostlin okurek. Podle webu však existují výborní společníci pro okurky: je to především lilek, rajčata a papriky.

Další dobří společníci do záhonu

  • Brutnák lékařský. Nádherně kvetoucí letnička která přitahuje četný užitečný hmyz.
  • Oregano. Pomáhá odpuzovat některé škůdce a přitahuje do oblasti spoustu opylovačů, kteří vám pomohou opylit vaše květy okurek.
  • Luštěniny. Pěstujte v blízkosti okurek jakýkoli druh fazolí nebo hrášku, abyste pomohli obohatit půdu dusíkem pro příští vegetační období.

Skvělými sousedkami jsou i ředkvičky. „Ředkvičky výborně pomáhají odpuzovat škodlivý hmyz včetně mšic, které rády napadají křehké rostliny okurek," vysvětluje web Simple Garden Life.

5. Neotálejte se sklizní okurek

Čím větší, tím lepší u okurek rozhodně neplatí. Sklízejte zralé plody nejlépe denně. „Pokud okurky necháte v záhonech zbytečně dlouho, ztvrdnou a začnou na koncích žloutnout. Přezrálé okurky budou mít také houbovitou strukturu a chutnat hořce," uvádí zahradnický web My Garden.

Otálení s průběžnou sklizní také rostlinu zbytečně vysiluje vyživováním už zralých plodů a brání nasazování a dozrávání nových. Pokud je nechcete hned nakládat nebo jinak zpracovávat, uložte je do chladu.

„Okurky vydrží v lednici několik dní v uzavřené zeleninové poličce nebo v pytlíku. Pozor ale na přílišnou vlhkost nebo mráz – obojí okurky poškodí," radí foodbloger pan Cuketka na webu Prkýnko.

Okurky i pěkně kvetou:

Natlučte okurkám, ale pořádně

Abyste ze svých úspěšně vypěstovaných okurek nakonec dostali maximum chuti, radí zmíněný pan Cuketka na webu Prkýnko jeden nepříliš známý trik. „Aroma okurek se tvoří podobně jako v česneku a vzniká až v momentě, kdy se naruší jejich buňky (i proto je prolisovaný česnek tak brutální). Stará čínská technika tohoto faktu využívá u okurek, kdy se s pomocí naklepání chuť a vůně okurek zesílí. Začněte s nasolenými a očištěnými okurkami, které normálně naklepejte paličkou nebo podrťte plochou stranou nože. Praskliny v okurkách zároveň zvětší jejich povrch, takže pokud je pak zalijete zálivkou, lépe se obalí," radí foodbloger.

Nechte se  inspirovat i dalšími tipy pro vaši zahrádku. Najdete je v nabídce článků níže.