Podle slov tajemnice Svazu léčebných lázní ČR Alice Müllerové mylná informace vznikla zřejmě chybnou interpretací sdělení, že v průběhu zimy může kvůli vysokým cenám energií docházet k přechodnému uzavření některých energeticky náročných lázeňských provozů.

„To ale rozhodně neznamená, že lázně počátkem příštího roku budou klienty zdravotních pojišťoven odmítat. Budou je k léčbě přijímat stejně jako doposud,“ řekla Deníku.

Oblastní nemocnice Kolín. Ilustrační snímek
Zdravotnictví potřebuje peníze, řekl Válek. Chce zavést systém připojištění

Její slova potvrdil i ředitel společnosti Ensana provozující sedm lázeňských hotelů v Mariánských Lázních, Karel Kalivoda.

„Křížkové pojištěnce přijímáme a nadále přijímat budeme. Zvyšující se ceny energií nás samozřejmě ovlivňují, ale budeme to řešit jiným způsobem než omezováním našich klientů,“ uvedl pro Deník. Jak dodal, plánují například v nejchladnější část zimy uzavřít prostory, které jsou energeticky náročné a klienty soustředit do hotelů, kde je vytápění ekonomičtější.

Také ostatní lázeňské resorty počet „křížkových pacientů“ omezovat nehodlají. „V nastávajícím roce budeme pacienty pojišťoven přijímat k léčbě bez omezení, stejně jako doposud,“ zdůraznila Alena Šmerdová z Lázní Jáchymov.

Lázně v Česku:

Typy péče

To, že v lázních mají o tyto klienty zájem, vyplývá i z vyjádření náměstka ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny Jana Bodnára. „Průběžně od počátku roku evidujeme řadu žádostí o navázání smluvního vztahu od poskytovatelů lázeňské péče a poskytování péče takzvaně na pojišťovnu,“ uvedl pro Deník.

Lázeňskou péči, poskytovanou nemocnému jako nezbytnou součást léčebného procesu, doporučuje ošetřující lékař, potvrzuje revizní lékař a hradí příslušná zdravotní pojišťovna pacienta. Návrh na léčení v lázních podává na předtištěném formuláři zdravotní pojišťovny registrující praktický lékař nebo ošetřující lékař.

Se žádostmi o vydání léku bez předpisu se čeští farmaceuti setkávají už nyní, legislativa jim ale výdej neumožňuje
Lékárníci chtějí mimořádně vydávat léky na předpis. Lékaři jsou ale proti

Pokud pojišťovna schválí komplexní lázeňskou péči, trvající tři nebo čtyři týdny, uhradí zdravotní úkony, ubytování i stravování. Pokud „odklepne“ příspěvkovou péči, zaplatí jen zdravotní úkony, přičemž ubytování a jídlo si hradí sám klient.

Člověk, kterému lékař lázně nedoporučí a nepodá návrh pojišťovně, může jet bez ohledu na svůj zdravotní stav do lázní i jako samoplátce – v tom případě si ale hradí vše sám. Stejně jako ten, kdo do lázní jede jako doprovod pacienta. Zájemci také mohou docházet na lázeňské procedury ambulantně, tedy nebýt ubytováni v lázeňském domě.

Desetitisíce pacientů

Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR loni do českých lázní zavítalo téměř 220 tisíc lidí, z toho bezmála 84 tisíc jich bylo léčeno na náklady veřejného zdravotního pojištění. V Česku je 93 registrovaných poskytovatelů lázeňské léčebně rehabilitační péče