„Nedostatek vitaminu D způsobuje oslabení funkce imunitního systému. Je tomu tak proto, že vitamin D je nezbytný pro aktivaci T lymfocytů a dalších složek buněčné imunity, bez které není možné zajistit obranu organismu,“ vysvětluje profesor Ondřej Topolčan, primář oddělení imunochemické diagnostiky FN v Plzni.

Řada studií dokazuje ochranný efekt vitaminu D nejen u infekcí horních dýchacích cest, ale i při postižení plic a při tuberkulóze. Nová data navíc vysvětlují i pozorování, že normální hladiny vitaminu D snižují výskyt astmatu, který je běžně aktivován právě respiračními viry.

Pro virózu, chřipku i pro covid-19 jsou typické celkové příznaky jako teplota, bolest hlavy nebo bolest kloubů.
Jak člověk pozná, jestli má virózu, chřipku nebo covid? Doma to nejde

„Zejména u skupiny zkoumaných lidí s nejnižšími hladinami vitaminu D v krvi, tedy pod 25 nmol/l, se výskyt respiračních infekcí po podávání vitaminu D zmenšil na polovinu,“ zdůrazňuje odborník.

Zásobování vitaminem jen půl roku

Více než 90 procent vitaminu D se získává slunečním ozářením. Po letních měsících jsou proto asi mnozí z nás v pohodě a na nějaké užívání doplňků stravy nemyslí.

Nedostatek vitamínu D vede ke snížení hladiny vápníku v těle. To se projevuje pocitem únavy a sníženou výkonností. Mezi další typické příznaky nedostatku vitamínu D patří vypadávání vlasů, pomalé hojení ran, bolesti svalů a kostí. Hrozí zvýšená kazivost zubů, zvýšené riziko osteoporózy a zlomenin kostí, u dětí se může rozvinout křivice.

Ale máme vůbec možnost získat dostatečné množství tohoto vitaminu, když žijeme v České republice? Množství vytvořeného vitamínu D v kůži závisí hlavně na geografické poloze - čím blíže rovníku, tím lépe - a také na možnosti využívání ultrafialového záření v dostatečné míře.

To je důvod, proč se v zimě, když žijete přibližně v úrovních nad 35-40 stupni severní zeměpisné šířky, může jen velmi málo, pokud vůbec, v pokožce produkovat vitamin D3 pomocí slunečního záření.

Česká republika leží přibližně mezi 48 a 51 stupni severní šířky, proto lidé nemohou vyprodukovat žádný vitamin D3 ve své pokožce až 6 měsíců v roce.

Důležité vyšetření za pár stovek

Naštěstí jsme letos měli extra slunečné léto. Třeba průměrná délka slunečního svitu v červnu byla 206 hodin, což činí 122 procent normálu let 1991-2020. Podle našich meteorologů šlo o čtvrtý nejteplejší červen v období od roku 1961. I tak se ale nemůžeme spoléhat na vytvořené zásoby vitaminu D až do příštího léta.

Jak zjistit, kolik „déčka“ máme v krvi a kdy je dobré začít ho užívat? Množství vitamínu D se zjišťuje rozborem krve. Jde o jednoduchý odběr nevyžadující žádnou přípravu. Není nutné být nalačno a lze odebírat v kteroukoliv denní dobu.

Nemocný senior - Ilustrační foto
Zázračný lék? Vitamin D podle izraelské studie brání těžkému průběhu covidu

Vyšetření se ale neprovádí běžně třeba v rámci pravidelné prevence. V případě potíží či při nutnosti sledování ho předepíše lékař. Každý má ovšem možnost navštívit některou z řady soukromých laboratoří a za vyšetření hladiny vitaminu D v krvi si zaplatit. Ceny se pohybují od 490 korun výše.

Vše o vyšetření najdete na www.labtestsonline.cz.

Kolik vitaminu D užívat?

„Pro aktivaci imunitních procesů se dnes doporučuje denně přijmout 2000 IU, což je 50 mikrogramů vitaminu D. Pro malé děti, kojence, ženy těhotné a po menopauze jsou určené jiné dávky. V těchto případech by doporučenou denní dávku měl navrhnout lékař,“ říká lékárník Ondřej Pleskot z Lékárna.cz.

Deník proti virózámDeník proti virózámZdroj: Deník
Kýchám, smrkám, možná mám trochu teplotu. Nemoc je tady. Je to nachlazení, viróza, chřipka, nebo snad covid? Jak to poznám? A co mám dělat, aby mé tělo bylo odolnější proti podzimním nemocem? Kterých nemocí se vlastně musím opravdu bát? Existuje zaručený recept, jak neonemocnět? A jak to bude s covidem v následujících týdnech a měsících? Mám si už nakoupit roušky a antigenní testy? To vše a mnohem více o podzimních nemocech i zdraví v širším slova smyslu se dozvíte v říjnovém seriálu vydavatelství Vltava Labe Media nazvaném Deník proti virózám. Speciál pro vás připravuje naše redaktorka zdravotnictví Zdena Lacková a další kolegové.

Pokud máte zajímavé zdravotní téma, nebo ve svém okolí znáte člověka, který by mohl být inspirací pro ostatní, ať už proto, že vyhrál zápas se vzácnou nemocí, věnuje se léčbě pomocí bylinek, nebo je prostě osobností z některého ze zdravotních oborů, pošlete nám tip na zpracování tématu na e-mail zdena.lackova@denik.cz.