Dosud se zvětšená prostata, která se projevuje častým obtížným močením a pocitem stále plného močového měchýře, řešila léky nebo operativou. Nová metoda je ale mnohem šetrnější. A také rychlejší s minimem vedlejších účinků.

„Přes močovou trubici se zavede do prostaty nástroj a přes něj se aplikuje vodní pára do přesně určeného prostoru prostatické tkáně po dobu asi devíti vteřin,“ popisuje postup Roman Zachoval, předseda České urologické společnost.

Popíjení alkoholu v těhotenství může vést k celému spektru zdravotních problémů souhrnně nazývaných fetální alkoholové poruchy
Alkohol v těhotenství? Nevratně mění mozek plodu, ovlivňuje i vzhled dítěte

„Uvolněná energie je natolik silná, že zasažené buňky usmrtí, a tyto odumřelé buňky tělo časem odstraní přirozenou cestou – hojením. Prostata se tak zmenší a dojde k uvolnění tlaku na močovou trubici, a tím i k ústupu příznaků nemoci,“ doplňuje.

Zákrok může pacient podstoupit v krátké narkóze, ale také jen v podobě ambulantního zákroku s lokálním umrtvením.  Úleva přichází už za dva týdny po výkonu, v řádu měsíců pak dochází k vymizení problému.

Investice do zdraví

Zvětšená prostata je v podstatě „statistická životní jistota“ pro každého muže. „Zvětšení prostatické žlázy postihuje asi padesát procent šedesátiletých a 80 až 90 procent osmdesátiletých mužů,“ vypočítává urolog Tomáš Novotný z kliniky Urosanté. „Zatímco u mladých mužů odpovídá velikosti jedlého kaštanu, u mužů ,kde dochází ke zvětšení prostaty, může nabývat i extrémních velikostí, někdy až dvou set gramů,“ vysvětluje. Někdy zvětšená prostata přispívá i k častému zánětu močového ústrojí.

I přes četnost případů ale zatím léčbu párou, která je aktuálně nejšetrnější způsobem, muži nevyhledávají. Podle urologů z FN Motol ji podstoupilo asi tři sta Čechů. Důvodem je finanční náročnost. Metodu zatím pojišťovny neproplácejí a pacienta tak čeká výdaj v řádu několika desítek tisíc korun. Cena zákroku se pohybuje podle místa výkonu, rozpětí se pohybuje nejčastěji  od 35 tisíc do 70 tisíc korun.

Prostatu muži zanedbávají

Bohužel čeští muži nevyhledávají ani tu péči, která ze zdravotního pojištění hrazená je. Navzdory tomu, že prostata potrápí skoro každého, ročně k urologům dojde jen několik tisíc mužů. Rakovina prostaty přitom patří k vůbec nejčastějším onkologickým onemocněním, ročně si vyžádá okolo 1600 životů. 

Vědci z Biologického centra Akademie věd ČR a Jihočeské univerzity vymysleli unikátní systém testování, který spojuje rychlost antigenního testu a spolehlivost metody PCR.
Unikátní biočip. Nový český test na koronavirus spojuje výhody PCR a antigenů

„Nádory prostaty se obvykle týkají mužů po padesátce. Přibližně 70 procent těchto nádorů roste pomalu, ale když už se ohlásí obtížemi, může být na kompletní odstranění pozdě. To se týká asi 20 procent pacientů,“ doplňuje Roman Zachoval.