Pacient, který byl hospitalizován už v pondělí 3. září, byl do nemocnice přivezen už v bezvědomí a jeho stav byl po celou dobu kritický. V době, kdy byl muž do nemocnice přijímán, ale ještě lékaři neměli tušení, že je otráven jedovatým alkoholem. Ve vzorcích krve se už metylalkohol neprokázal.

Úplný aktualizovaný přehled případů v Havířově a na Karvinsku čtěte ZDE

Muže v nemocnici přijali v pondělí jako vůbec prvního pacienta v pořadí. Téhož dne do nemocnice přišla také 59letá žena. Té o dva dny dříve po pití alkoholu náhle zemřel manžel a ona sama pak začala pociťovat zdravotní problémy. Krátce po přijetí upadla do bezvědomí, z Havířova byla převezena do Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě, kde ještě toho dne zemřela.

„Na základě příznaků, výsledků vyšetření a rozborů odebraných vzorků jsme nemohli zcela jednoznačně určit příčinu zdravotních komplikací u těchto dvou pacientů. Podezření jsme pojali ve chvíli, kdy jsme v úterý přijali dalšího pacienta s podobnými obtížemi. Ten nám však pití podezřelého alkoholu popřel. Ani u něj rozbory metylalkohol neprokázaly, protože byl přijat s odstupem několika dnů od vypití pochybného alkoholu. Naše podezření tak nemohlo být prokázáno," vysvětlil náměstek ředitele havířovské nemocnice Jaroslav Lux.

Celá aféra naplno propukla až o tři dny později, kdy se lékařům havířovské nemocnice podařilo metanol zjistit u jiné pacientky. Ta byla přijata ve čtvrtek a lékařům ještě stačila říct, že pila podezřelý alkohol. Pak 57letá žena upadla do bezvědomí, ze kterého se už neprobrala. Zemřela v pátek 21. září večer.

Varování

Policie v úterý po poledni varovala před dalším závadným alkoholem, který může být vysoce toxický. "Vzhledem k nově zjištěným informacím apelujeme na veřejnost, aby nekonzumovala alkohol ve skleněné lahvi o obsahu jednoho litru opatřený etiketou 'Hrušková vodka'," uvedla policejní mluvčí Gabriela Holčáková. Dodala, že lahve jsou dále opatřeny nápisem: Výrobce - Ostravská likérka, OL.&.Com., s.r.o., Blodkova 381, Ostrava-Hulváky. "Lahve jsou neokolkované," doplnila mluvčí.

Toxický obsah mohou mít i litrové skleněné lahve s etiketou "FREDERIC, TRADE MARK, 50 % WODKA, EXTRA FINE." Nebezpečné lahve jsou neokolkované "Obsah těchto lahví lidé nesmějí konzumovat. Naopak je musí odevzat na nejbližším oddělení policie," řekla Holčáková.

Další nebezpečná láhev

Policie navíc žádá svědky, kteří ji mohou předat informace k možnému prodeji či nákupu neokolkovaného alkoholu v prodejně ve Starém Bohumíně na Náměstí Svobody číslo 40. Lidé, kteří mají policii co říct, by ji měli kontaktovat prostřednictvím linky 158.

Prodejna ve Starém Bohumíně na Náměstí Svobody č. 40

Policie vyšetřuje další případy a zatýká podezřelé - více zde

Ostrava: další otrávený pacient a další již potvrzené úmrtí

V ostravské městské nemocnici v ponděli ráno přijali dalšího pacienta s akutní otravou metanolem. Šedesátiletý muž je podle mluvčího nemocnice Jiřího Maléře ve vážném stavu. V krvi měl 0,72 promile metanolu. „Pacient dostal norský lék Fomepizo a bude připojen na dialýzu. V současné době leží na oddělní JIP, bude však přeložen na ARO," sdělil Maléř.

Krajští kriminalisté také prověřovali okolnosti úmrtí šedesátiletého muže, který byl naleze

n v pondělí ráno v Ostravě. „Kriminalisté jsou stále v terénu, z prvních informací však nyní vyplývá, že muž měl rovněž požívat alkohol. Případnou intoxikaci tohoto mrtvého bude reálné sdělit až po provedené pitvě," uvedla tehdy mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková. V úterý odpoledne pitva potvrdila otravu.

Celkem tak už v celém Česku zemřelo 26 lidí.

Havířov: další dva nově přijatí pacienti

V pondělí večer přijali havířovští lékaři 43letého muže, který měl příznaky otravy metylalkoholem. Podle dostupných informací není jeho stav vážný a měl by se vyléčit. O několik hodin později, v úterý ráno, však ve stejné nemocnici přijali dalšího pacienta. Jde o 33letého muže, jehož stav je vážný a musí být hospitalizovaný na ARO.

Přímo v havířovské nemocnici je hospitalizováno několik dalších lidí, kteří se otrávili alkoholem. Jejich zdravotní stav je různě závažný.

Za největší dosavadní úspěch v léčbě otrávených lidí je považován případ 51letého Vladimíra Lipiny. Ten sice na následky jedovatého alkoholu oslepl, ale přežil.

Ten byl přijat do nemocnice v úterý 4. září. Bezprostředně po přijetí se jeho stav dramaticky zhoršil. Po selhání srdeční činnosti ho museli lékaři oživovat. Po úspěšné resuscitaci se jeho stav postupně zlepšoval. Pravděpodobně navždy však zcela oslepl. Domů byl propuštěn v pátek 14. září.