„Prvních šest skutků se stalo od konce letošního července do poloviny srpna. Zatím netrestaný pachatel si ve Frýdku-Místku a okolí vyhlédl osamocené ženy, které okradl," řekl Deníku policejní mluvčí Vlastimil Starzyk. Šlo o ženy středního věku, ale i seniorky, kterým je 70 až 86 let.

„Chladnokrevně, bez kouska úcty a respektu, k ženám a stařenkám přistoupil, z krku jim strhl řetízek a z místa utekl. Takto napáchal škodu ve výši přesahující deset tisíc korun. Svůj lup okamžitě prodal a peníze užil pro svou potřebu," dodal mluvčí.

Nemocného objal, aby ho okradl

Sedmý případ má podle něj na svědomí jiný pachatel. „Ten projevil snad ještě větší míru pohrdání a despektu k člověku, navíc handicapovanému," konstatoval Vlastimil Starzyk. Vše se odehrálo počátkem srpna na třídě T. G. Masaryka. „Pachatel přistoupil ke dvaačtyřicetiletému muži, který je těžce nemocen, špatně se pohybuje, a to jen s pomocí berlí. Jeho úmysly nebyly empatické, naopak. Všiml si, že bezbranný muž má v kapse košile peněženku, a proto ho zastavil, objal a ,portmonku' s pouhou stokorunou odcizil," popsal mluvčí.

Tým kriminalistů a policistů oba pachatele dopadl. Hrozí jim dvouletý trest.

Už dříve policie dopadla pachatele, který okradl nemocného muže v takzvaném křížovém podchodu ve Frýdku-Místku.

Někteří lidé se podobným rizikovým lokalitám vyhýbají. „Bezpečně se necítím hlavně v podchodech, tam večer vůbec nechodím. Obecně k večeru raději nikam nejdu," řekla včera redakci devětašedesátiletá Blažena Smyčková z Frýdku-Místku. Podchodům se vyhýbá také osmdesátiletá Lidmila Tvrdá. „V pozdních hodinách chodím raději přes cestu než podchodem. Jinak se ale cítím bezpečně, nic se mi zatím nepřihodilo. Nedávno jsem šla v deset hodin od Ještěru ke kostelu u Janáčkovy ulice v Místku, a nikoho jsem ani nepotkala," konstatovala žena.

Deník kontaktoval i Boženu Kukuczkovou, která vede frýdecko-místeckou pobočku Svazu tělesně postižených v České republice. Z jejích informací vyplývá, že útok na tělesně postiženého ve městě byl pouze smutnou výjimkou. „Lidé jsou různí, někteří vám například vynadají, když se někam postavíte s autem. Na nic vážnějšího si ale nikdo nestěžuje. Po večerech ani moc nevycházejí ven, protože se jedná hlavně o starší lidi," řekla předsedkyně Božena Kukuczková.