„Dotyční nejméně dva roky obchodovali přes internet s baleným tabákem, za který státu neodváděli žádnou daň. Tím si nelegálním způsobem přišli na nejméně tři a půl milionu korun. Trestní sazba na tohle pamatuje odnětím svobody od dvou do osmi let," prozradila státní zástupkyně. Během čtvrtečního hlavního líčení bylo předvoláno několik svědků. Jednalo se o zákazníky, kteří tabák od „bratrské dvojic" nakupovali. K soudu se sjížděli doslova z celé České republiky. Někteří se nedostavili, protože se omluvili ze zdravotních důvodů. Až z Prahy například dojel Miroslav Kořínek, kterého doprovodila i jeho přítelkyně.

„Jsem kuřák, kterého jeho zlozvyk stojí nemalé peníze. Proto mě na internetu zaujala nabídka levného řezaného tabáku. Protože jsem byl s první objednávkou spokojen, objednával jsem si posléze vždy pětikilogramové balení, u kterého byla výhodnější cena. Baleno to bylo v takových igelitových sáčcích, které ale nebyly nijak označeny. I má přítelkyně, se kterou žiji, je kuřačka. Zdálo se nám to cenově výhodné. Kilo tabáku stálo 1200 korun. V trafice bych měl o třetinu vyšší cenu. Pro důchodce je každá koruna navíc dobrá," řekl před soudem Miroslav Kořínek.

Další předvolanou svědkyní byla Pavla Králová z Dačice. „O té nabídce jsem se dověděla přes bratra. Protože jsme s manželem kuřáci, cenová nabídka za tabák nás zaujal. Když to porovnám s cigaretami, tak měsíční úspora mohla být až pět set korun. Objednávky jsme výhradně řešili mobilním telefonem přes sms zprávy. S dodávkami nebyl nikdy problém, potom jsme to zaplatili dobírkou. Kvalita se nám zdála být dobrá, doma jsme si tabák balili do takzvaných dutinek. Poslední zásilka už nám nepřišla z toho důvodu, že dodavatele zatkla policie," uvedla Pavla Králová.

„O nabídce jsem se dověděl přes inzerát na internetu. Upoutala mě cena, která se pohybovala od 1100 do 1200 za kilogram tabáku. Předtím jsem pro něj jezdil do Polska. Jsem silný kuřák, za den vykouřím až padesát cigaret. To kilo mě vydrželo asi měsíc. Pokud bych kupoval normální cigarety, zaplatil bych asi jednou tolik," porovnával další předvolaný svědek.

„Také jsem se o této nabídce dověděl na internetu. Tabák jsem si rovněž objednával přes sms. Kuřivo nebylo jenom pro mě, ale i pro mamku a dědu," dodal svědek Jakub Kovář. Předseda senátu Ondřej Běčák zatím rozsudek nad muži vynést nemohl z důvodu výslechu svědků, kteří se nemohli dostavit.