Za vraždu čajovým sáčkem dvanáct roků vězení. Takový trest si ve středu u Krajského soudu v Ostravě vyslechl osmadvacetiletý Slovák Jozef Škvarka. Senát jej uznal vinným z vraždy svého kamaráda z řad bezdomovců. Škvarka jej vloni v únoru škrtil, poté mu do úst vložil čajový sáček. Muž se po několika minutách udusil.

Drama se odehrála v zahradní chatce ve Frýdku-Místku, kde oběť bydlela. Škvarka poté odcestoval s cirkusem, kde se nechal najmout. Zadržen byl v říjnu v Praze. Policisté si pro něj přišli do maringotky.

Škvarka na konci roku 2015 přicestoval ze Slovenska, aby u nás našel stálou práci, což se mu ale nepodařilo. Nakonec začal vést život bezdomovce. Ve Frýdku-Místku potkal oběť.

Jozef Škvarka u soudu v Ostravě.
Soud v Ostravě řeší vraždu provedenou čajovým sáčkem

„Seznámili jsme se u Tesca. Začali jsme popíjet. Pak jsem za ním občas chodil na chatku. Byla to taková dřevěnice. Byli jsme kamarádi, nějaký vážnější konflikt jsme neměli. Když se ale napil, býval agresivní" vzpomínal Škvarka. Podle jeho verze chtěl po kamarádovi vrátit dluh ve výši 700 korun. Muž prý ale na něj vytáhl nůž. Následovala potyčka, kterou Škvarka zakončil vsunutím čajového sáčku do krku oběti.

Škvarka tělo zaházel bundami a dalšími věcmi. Mrtvolu se podařilo najít až o dva a půl měsíce později. Na místě policie zajistila stopy, z nichž získala DNA. Následná prověrka v databázi DNA ukázala na Škvarku. Škvarka uvedl, že svého činu lituje. „Nemělo se to stát, mrzí mě to, čas se ale nedá vrátit. Moc mě to mrzí," prohlásil Škvarka.

Verdikt je pravomocný. Škvarka i žalobce jej na místě přijali.

Policisté pátrají po vozidle, z něhož podezřelý muž vystoupil (zachycené různými kamerami na různých místech Ostravy).
Pokus o znásilnění v Třebovicích: policisté prověřují automobilovou stopu